Controleactie coffee- en growshops ’s-Hertogenbosch

Een team van de Belastingdienst, politie Brabant Noord en gemeente 's-Hertogenbosch heeft dinsdag 27 mei zes coffeeshops en twee growshops in 's-Hertogenbosch gecontroleerd.

De controles richtten zich op administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven van de gemeentelijke regels en voorschriften, de AHJOG criteria, het veroorzaken van overlast en op de overtreding van de Opiumwet.

Op twee adressen constateerde de Belastingdienst dat er niet werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Om de juistheid van de gedane aangiften te controleren start de Belastingdienst een onderzoek.

De politie trof bij een growshop ongeveer 100 gram hasj aan. De aangetroffen hasj is in beslag genomen en tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij een coffeeshop constateerde de politie een overschrijding van de toegestane handelsvoorraad. De politie nam meer dan 2,6 kilogram softdrugs in beslag. Twee personen werden aangehouden in het kader van de Opiumwet.
Daarnaast is er bij een persoon een busje peperspray aangetroffen. Het busje peperspray is in beslag genomen en ook hier wordt een proces-verbaal voor opgemaakt.

De gemeente stelde op een adres vast dat er zonder vergunning bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd. Met betrekking tot de growshop waar softdrugs zijn aangetroffen en de coffeeshop waar overschrijding van de handelsvoorraad is geconstateerd, gaat de gemeente zich beraden over een mogelijke tijdelijke sluiting van deze shops.

AHJOG- criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt;
H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden;
O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt;
J = Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.
De maximale handelsvoorraad in een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram bedragen.