Controleactie growshops Best

Een team van de gemeente Best, de politie Brabant Zuid Oost en de Belastingdienst Oost-Brabant hebben gisteren in Best gezamenlijke controles uitgevoerd bij drie growshops.

Tijdens deze gezamenlijke actie werden de growshops onder andere gecontroleerd op hun administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven van de gemeentelijke regels en voorschriften, het veroorzaken van overlast en op overtreding van de Opiumwet.

Op alle adressen heeft de Belastingdienst geconstateerd dat er niet voldaan werd aan de administratieve en fiscale verplichtingen. De gemeente Best heeft op alle adressen overtredingen van de gemeentelijke regels en voorschriften vastgesteld. Veel nooduitgangen waren geblokkeerd. In verschillende panden hebben bouwkundige aanpassingen plaatsgevonden waarvoor geen bouwvergunning is verleend. In één geval is zelfs een verborgen ruimte ontdekt. Verder is geconstateerd, dat een deel van een bedrijfspand illegaal werd gebruikt als woonruimte.
Bij één growshop is met behulp van een door de politie ingezette speurhond 785 hennepstekken aangetroffen. Deze hennepstekken zaten verpakt in nagenoeg luchtdichte kartonnen dozen. Op dit zelfde adres heeft de Belastingdienst de onderneming gesloten in verband met een openstaande belastingschuld, waarbij op de aanwezige voorraad beslag is gelegd. Bij een andere growshop werden twee personeelsleden aangetroffen, die bij binnenkomst aan de achterzijde van het pand trachtten te vluchtten. Deze medewerkers waren niet bij de Belastingdienst aangemeld. Tevens werd op een door de growshop gehuurde nevenadres een vrachtwagentrailer aangetroffen met een compleet ingerichte hennepkwekerij, waarbij kort tevoren 123 hennepplanten geoogst waren. De opbrengst van zo'n kweek is ongeveer 11.500 €. De elektriciteit voor die kwekerij was buiten de elektriciteitsmeter om aangesloten geweest, waarvoor een naheffing van de leverancier zal volgen. De ex-kwekerij werd door de politie in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Voor de onregelmatigheden in de administratie heeft de Belastingdienst waarschuwingen uitgedeeld. Voor het aantreffen van de hennepstekken en de hennepkwekerij wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt. De gemeente Best overweegt een burgemeestersluiting op één van de adressen. Voor de door de gemeente Best geconstateerde tekortkomingen zullen de growshops worden aangeschreven deze op te heffen.