Controleactie growshops Eindhoven

De Belastingdienst, het Bite-team van de gemeente Eindhoven en de politie Brabant Zuid-Oost hebben op woensdag 4 juni 2008 in Eindhoven gezamenlijk controles uitgevoerd bij 13 growshops.

De controles richtten zich op administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven van de gemeentelijke regels en voorschriften, het veroorzaken van overlast en op de overtreding van de Opiumwet.

Burgemeester Van Gijzel liet zich bij twee growshops op de hoogte brengen van het verloop van de gezamenlijke actie.

Op negen adressen constateerde de Belastingdienst dat er niet volledig werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Om de juistheid van de aangiften te controleren start de Belastingdienst een onderzoek. Daarnaast werden op twee verschillende locaties werknemers aangetroffen die niet bij de Belastingdienst waren aangemeld.

De gemeente stelden op 11 adressen overtredingen van het bestemmingsplan c.q. bouwbesluit vast. Er werden onder andere onveilige situaties aangetroffen met betrekking tot de elektra en nooduitgangen. Verder werd op één locatie een illegale aanbouw aangetroffen. Met betrekking tot de geconstateerde overtredingen gaat de gemeente zich beraden over de vervolgstappen.

De politie trof bij één growshop 45 hennepstekken en hennepafval aan. De eigenaar van de growshop is aangehouden inzake de Opiumwet en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. Bij een andere growshop constateerde de politie meerdere strafbare feiten. Op deze locatie werd een onbekende hoeveelheid hasj, een vuurwapen, patronen en een bedrag van ongeveer € 44.000 aan handelsgeld in beslag genomen. Tevens werden de beide eigenaren aangehouden. De politie zal voor de geconstateerde feiten een nader strafrechtelijk onderzoek instellen.

De integrale controle van de growshops maakt deel uit van een zogenaamde ketenaanpak binnen de cannabissector. Binnenkort worden de growshops in Eindhoven vergunningplichtig. De gemeente gaat hiervoor de APV aanpassen. De controle van afgelopen woensdag geeft informatie voor de vergunningaanvragen. Naar aanleiding van de acties van vorig jaar april, is mede besloten om het beleid op growshops te ontwikkelen.