Controleactie growshops en coffeeshop Helmond

De Belastingdienst heeft op 18 april 2008 samen met het Helmond Interventie Team (HIT) controles uitgevoerd bij twee growshops, een voormalige growshop en een coffeeshop in Helmond.

Tijdens deze gezamenlijke actie werden de growshops en coffeeshop onder andere gecontroleerd op hun administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven van de gemeentelijke regels en voorschriften, het veroorzaken van overlast en op overtreding van de Opiumwet.

De coffeeshop werd tevens gecontroleerd op de AHOJG-criteria:

  • te Afficheren (reclame te maken voor hasj en wiet)
  • Harddrugs te verhandelen
  • Overlast te veroorzaken
  • Jeugdigen onder de 18 jaar in de coffeeshop toe te laten of aan hen te verkopen
  • Grote hoeveelheden te verhandelen (niet meer dan 5 gram per keer verkopen) of op voorraad te hebben (niet meer dan 500 gram)

Op 3 adressen heeft de Belastingdienst geconstateerd dat er niet voldaan werd aan de administratieve en fiscale verplichtingen. De Belastingdienst zal een onderzoek starten naar de juistheid van de gedane aangiftes van deze belastingplichtigen. Er werd 1 onderneming aangetroffen welke niet bekend was als onderneming bij de deelnemende overheidsinstanties. Ook was er een growshop actief zonder dat hiervoor een vergunning is verleend.

Het HIT-Team heeft op 2 adressen overtredingen van de gemeentelijke regels en voorschriften met betrekking tot het bestemmingsplan vastgesteld. De gemeente heeft de coffeeshop gesloten wegens herhaaldelijke overtreding van de gedoogde voorraadgrens.

De politie heeft de totale hoeveelheid aangetroffen softdrugs in de coffeeshop en 25.000 € aan handelsgeld in beslag genomen. Een persoon werd aangehouden in het kader van de Opiumwet. De sociale recherche gaat bij 2 personen een onderzoek instellen naar de sociale zekerheidsfraude.

HIT
Doel van het HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken gemeente, politie, milieudienst, brandweer, sociale recherche, team mensenhandel en vreemdelingenpolitie nauw met elkaar samen. Het HIT-Team is actief in heel Helmond. HIT voert acties uit bij panden waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er een veelheid aan misstanden is. Denk bij voorbeeld aan een café dat voor veel overlast zorgt, waar illegalen in de keuken werken en waar veel mensen onder slechte omstandigheden wonen zonder dat een kamerverhuurvergunning is afgegeven. HIT pakt allerlei panden aan, van woningen tot bedrijfsgebouwen. Wanneer er een enkelvoudig probleem is, komt niet het gehele team, maar de betreffende handhavingsinstantie alleen in actie.