Controlethema inkomstenbelasting 2006: bijleenregeling

De Belastingdienst gaat de aangifte inkomstenbelasting 2006 extra controleren op het naleven van de bijleenregeling. Elk jaar besteedt de Belastingdienst bij de behandeling van de aangifte inkomstenbelasting extra aandacht aan een bepaald thema.

Bij het kopen van een nieuwe eigen woning met overwaarde van de oude woning is de (hypotheek)renteaftrek mogelijk beperkt door de bijleenregeling. De overwaarde is het verschil tussen de verkoopopbrengst van de eigen woning en de eigenwoningschuld. De eigenwoningschuld is het bedrag van de lening(en) voor de eigen woning waarover de rente aftrekbaar is in box 1. Het gaat om de (hypotheek)schuld die is afgesloten voor het kopen van de woning of voor de verbetering of het onderhoud van de woning. Op de verkoopopbrengst mogen de verkoopkosten in mindering worden gebracht, bijvoorbeeld de makelaarscourtage.

Als de overwaarde niet of niet helemaal gebruikt wordt om de nieuwe woning te financieren, moet misschien voor de aankoop van de nieuwe woning een hogere lening afgesloten worden. De rente over deze lening is dan echter niet volledig aftrekbaar. Alleen de rente mag afgetrokken worden over de financiering van de aankoopsom van de nieuwe woning, verminderd met de overwaarde. Dit wordt bepaald door de bijleenregeling.

De bijleenregeling geldt alleen als de woning onder de eigenwoningregeling valt, de woning in 2004 of later is verkocht. Als er voor de eerste keer een woning wordt gekocht, dan leidt de bijleenregeling niet tot een beperking van de aftrek.

Voorbeeld: u verkocht uw eigen woning voor € 300.000 en loste u daarmee de eigenwoningschuld van € 200.000 af. De overwaarde is dan € 100.000. Uw nieuwe woning kost € 400.000 en financiert deze volledig met een hypothecaire lening. Op grond van de bijleenregeling mag dan alleen de rente aftrekken over € 300.000 (aankoopsom (euro 400.000) minus overwaarde (euro 100.000)).

Wanneer de renteaftrek beperkt wordt door de bijleenregeling, adviseert de Belastingdienst mensen om ook de Voorlopige Teruggaaf 2007 te controleren en eventueel aan te passen.

Voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting kan gebruik gemaakt worden van het Rekenprogramma Bijleenregeling op internet: www.belastingdienst.nl, of de rekenhulp in de aanvullende toelichting. Het aangifteprogramma 2006 kan worden gedownload voor Windows, Apple en Linux. Net als voorgaande jaren is op de site uitgebreide fiscale informatie over de aangifte 2006 te vinden.

Nieuw dit jaar is dat voor de ondertekening van de aangifte die wordt ingediend via internet met de DigiD inlogcode moet worden ondertekend. Deze code kan worden aangevraagd via www.digid.nl. Mensen die via een belastingconsulent of een vak- of ouderenbond aangifte doen, hoeven deze code niet aan te vragen.