De bijleenregeling

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S GRAVENHAGE

Datum: 14 maart 2008
Uw brief (Kenmerk)
Ons kenmerk: DB 2008-00076 M
Onderwerp: De bijleenregeling

Geachte voorzitter,

In het algemeen overleg van de vaste commissie voor Financiën van 31 januari 2008 over het AFM-rapport hypotheken en nationaal regime (MiFID), heeft de minister van Financiën toegezegd dat ik uw Kamer nader zal informeren over de bijleenregeling.

Zoals de minister heeft aangegeven is de bijleenregeling aandachtspunt bij de behandeling van de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2006. Zo zijn bij binnenkomst van aangiften waarin kennelijk informatie ontbrak betrokkenen direct benaderd met het verzoek aanvullende informatie te verstrekken. Dat heeft al geleid tot een beter aangiftepatroon. Vervolgens zijn van de ingediende aangiften ongeveer 30.000 aangiftes geselecteerd voor individuele behandeling en beoordeling. Die beoordelingen vinden de komende maanden plaats.

Zonder op de uitkomsten van de behandeling van genoemde aangiften vooruit te willen lopen, kan ik u wel het volgende meedelen omtrent oplossingen voor de complexiteit van de bijleenregeling.

Ik heb allereerst gekeken of het mogelijk is om de complexiteit voor belastingplichtigen te verminderen door de aangifte te vereenvoudigen. Het is namelijk opvallend dat juist ten tijde van het doen van aangifte de klachten over de ingewikkeldheid van de bijleenregeling toenemen. Dit versterkt de indruk dat in ieder geval het invullen van de aangifte met betrekking tot de rubriek van de bijleenregeling als problematisch wordt ervaren door belastingplichtigen. Daarom heb ik inmiddels stappen ondernomen om de aangifte op dit punt te vereenvoudigen. Bovendien kan dit al snel soelaas bieden.

In het wetsvoorstel wijziging van een aantal belastingwetten en enkele andere wetten dat uw Kamer binnenkort zal ontvangen, is een voorstel tot wetswijziging opgenomen waardoor de drempel voor afboeking van de eigenwoningreserve van € 5.000 voor onderhoudskosten komt te vervallen. In het besluit van

20 februari 2007, nr. CPP2006/1942M, Stcrt. 42 is al goedgekeurd dat de drempel niet toegepast hoeft te worden. Die goedkeuring heeft er reeds toe geleid dat de aangifte 2007 vereenvoudigd kon worden. Daarnaast wordt eraan gewerkt ook op andere punten binnen de bijleenregeling de aangifte 2008 te vereenvoudigen. Zo zal ook het aantal vragen verminderd worden.

Ik heb er vertrouwen in dat met een eenvoudiger aangiftebiljet met betrekking tot de bijleenregeling het voornaamste knelpunt wordt weggenomen. Wanneer uit het genoemde onderzoek van de Belastingdienst zou blijken dat er op andere terreinen binnen de bijleenregeling grote knelpunten bestaan, zal ik op dat moment bezien of en op welke wijze ook die knelpunten zouden kunnen worden weggenomen. Ik zal te zijner tijd uw Kamer daar nader over informeren.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager