De Jager: Tarieven belasting op erven en schenken omlaag

De tarieven op erven en schenken gaan omlaag, constructies worden bestreden en de wet wordt eenvoudiger. Dat kondigde staatssecretaris Jan Kees de Jager aan op een gastcollege op de Universiteit Tilburg. Tijdens het gastcollege schetste De Jager de contouren van de nieuwe Wet schenk- en erfbelasting, de opvolger van de Successiewet.

De Jager gaf aan dat de wet eenvoudiger wordt. "Speerpunt van mijn beleid is vereenvoudiging: als het makkelijk kan gaan we het ook makkelijk doen. De huidige wet is behoorlijk ingewikkeld, zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld bedrijfsopvolging, dat lijkt net een bord spaghetti. Daarom wordt de wet vernieuwd," aldus de staatssecretaris. Ook het aantal tariefgroepen wordt fors gereduceerd van de huidige 28 blijven er beperkt aantal over: twee categorieën (partners en kinderen - overige verkrijgers) met klein aantal schijven. Tijdens het college onthulde de staatssecretaris dat wat hem betreft het hoogste tarief voor partners en kinderen niet hoger mag zijn dan 20%.

- Hoogte van de tarieven
Door een meer evenwichtige verdeling, kan iedereen wat minder betalen. Door de constructies te bestrijden zal de belastingopbrengst toenemen. Het bedrag dat daar mee wordt opgehaald zal worden geïnvesteerd in tariefsverlaging en verhoging van vrijstellingen. Nu kan dit op verschillende manieren. Het doel is dat de tarieven in ieder geval worden teruggebracht onder de 50%. Maar het is ook de bedoeling de tariefstructuur aan te pakken en de vrijstellingen te stroomlijnen. Verder wordt er aan gedacht de vrijstelling voor echtgenoten/partners te verruimen.

- Constructiebestrijding
Het is soms mogelijk door constructies successierechten te ontlopen. Hierbij kan gedacht worden aan buitenlandse rechtsfiguren, zoals trusts. Of men probeert de nalatenschap uit te hollen door hoge rentes te stellen op vorderingen van de kinderen op de langstlevende waardoor een schuld gecreëerd wordt die net zo hoog is als het van de langstlevende te erven bedrag. Andere typische voorbeelden zijn het schuiven met het leveringsmoment van de eigen woning en levensverzekeringen in de familiesfeer. Het is de bedoeling in de nieuwe wet, deze en andere constructies uit te sluiten en hierdoor de grondslag te verbreden. Op dit moment wordt nagedacht hoe dit kan worden vormgegeven.

- Bedrijfsopvolging
De faciliteit bij bedrijfsopvolging kan eenvoudiger worden vormgegeven. Dit wordt opgepakt. Uitgangspunt blijft echter dat de reële bedrijfsoverdrachten voor de faciliteit in aanmerking komen. Daarvoor is het nodig om duidelijk voor ogen te hebben wat reëel is. Een meer economische benadering van de toepassing van de voortzettingseis en van wat al dan niet onder de regeling kan vallen, lijkt op zijn plaats. Misschien is het nodig om de bedrijfsopvolgingsregeling hier en daar uit te breiden of te beperken. Verder wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de conserverende aanslag te laten vervallen. Hierdoor wordt de aangifte voor ondernemers die gebruik maken van de regeling eenvoudiger.