De Jager wil successiewet onder de loep nemen

Staatssecretaris De Jager is bereid om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een herziening van de huidige successiewet. Dit zegt hij naar aanleiding van een onderzoek naar de successiewetgeving in een aantal landen van de Europese Unie.

De staatssecretaris hecht er daarbij veel belang aan te vernemen hoe binnen Nederland de meningen zijn over de successie- en schenkingsbelastingen.

Het gevoel bestaat dat de huidige successiewet verouderd is en gevoelig voor constructies. Een mogelijke herziening zou onder andere moeten leiden tot een vergroting van het maatschappelijk draagvlak voor de successie- en schenkingsbelastingen. De hoogte van de tarieven is hierbij een belangrijk, maar niet het enige aandachtspunt. Staatssecretaris De Jager wijst erop dat de herziening budgettair neutraal moet zijn. Een tariefsverlaging van betekenis zou dan ook alleen mogelijk zijn als blijkt dat deze gefinancierd kan worden door grondslagverbreding of een herschikking binnen de tariefstructuur.

Het door Deloitte uitgevoerde onderzoek "Schenkings- en successierecht een blijvend gegeven?" is vooral vergelijkend van aard. Het is moeilijk conclusies te trekken omdat het onderzoek zich niet uitstrekt tot een analyse van de integrale belastingheffing- en praktijk van de landen. Bij een eventuele herziening van de successiewet kunnen de uitkomsten van het onderzoek wel worden meegenomen in de afwegingen.