Definitief toekennen Toeslagen 2006

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DGB 2007-06386 M

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg van de Vaste Commissie van Financiën van 7 november jl. heb ik toegezegd u in december te informeren over de actuele stand van zaken betreffende de uitbetaling en terugvordering van de huurtoeslag. Op deze wijze voldoe ik tevens aan de toezegging van de minister van Financiën naar aanleiding van kamervragen over de tegenvaller bij de huurtoeslag in de Najaarsnota 2007 (kamerstukken II, vergaderjaar 2006/07, 31 290, nr. 1).

Stand van zaken definitief toekennen

Zoals in de derde voortgangrapportage van Toeslagen (kamerstukken II, vergaderjaar 2006/07, 31 066, nr. 19) is vermeld, is de Belastingdienst in augustus 2007 gestart met het geautomatiseerd definitief toekennen van de toeslagen huur, zorg en kinderopvang voor het jaar 2006. Voor deze vaststellingen is gebruik gemaakt van de inkomengegevens zoals toeslaggerechtigden hebben opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. In het geval geen aangifte inkomstenbelasting is gedaan, is gebruik gemaakt van de loongegevens die afkomstig zijn van UWV of alsnog zijn uitgevraagd bij de werkgevers.

In de derde voortgangsrapportage Toeslagen is gemeld dat per 26 november 2007 3,28 miljoen toeslagen definitief zijn vastgesteld. In deze rapportage treft u ook een onderverdeling aan naar terugbetalingen, invorderingen en geen verschil tussen de voorlopige en definitieve toekenning.
Op 3 december 2007 zijn er 4,6 miljoen toeslagen definitief vastgesteld, waarvan 4,5 miljoen huur- en zorgtoeslagen en 0,07 miljoen kinderopvangtoeslagen.
Naar deze stand bestaat nog geen inzicht in het aantal terugvorderingen en het aantal gerechtigden dat nog extra toeslag ontvangt.
De verwachting is dat per 31 december 2007 bijna 5 miljoen toeslagen definitief zijn toegekend, waarvan 4,75 miljoen huur- en zorg toeslagen en 0,2 miljoen kinderopvangtoeslagen.

Zoals in de derde voortgangsrapportage Toeslagen is gemeld, zullen ongeveer 2 miljoen toeslagen in 2008 definitief worden vastgesteld. Het proces van definitief toekennen zal, naar de verwachting nu, voor 1 april 2008 afgerond zijn. Na afronding van dit proces kan een beeld worden gegeven van de omvang en oorzaak van de uitbetaling en terugvordering en daarmee van de budgettaire consequenties. Tot het moment waarop helderheid ontstaat over de oorzaken van de overschrijding kunnen nog geen conclusies worden getrokken voor de raming van de toeslagen in 2008.

Oorzaken vertraging definitief toekennen

Zoals hiervoor gemeld, maakt de Belastingdienst gebruik van gegevens zoals toeslaggerechtigden hebben opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting of, in het geval geen aangifte inkomstenbelasting is gedaan, van de loongegevens die zijn uitgevraagd bij de werkgevers. De Belastingdienst blijkt echter nog niet over alle loon- en inkomengegevens te beschikken.

Zo blijken 700.000 toeslaggerechtigden nog geen aangifte inkomstenbelasting 2006 te hebben gedaan. Een belangrijk deel van deze gerechtigden heeft uitstel voor het indienen van hun aangifte. Met de toekenning moet worden gewacht tot de aangifte binnen is.

Daarnaast zijn nog niet alle loongegevens van werkgevers binnen en zijn andere loongegevens niet bruikbaar. Voor de overige toeslaggerechtigden zijn de benodigde gegevens wel binnen, maar zitten de gegevens nog in een verwerkingsfase.

De Belastingdienst onderneemt momenteel actie om de benodigde gegevens beschikbaar te krijgen. Deze acties zijn er op gericht om het proces definitief toekennen voor 1 april 2008 te kunnen afronden.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager