Doorlooptijden van betalingen aan de Belastingdienst

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DGB 2007-00934 M

Geachte voorzitter,

In het debat over de Najaarsnota d.d. 19 december 2006 heb ik toegezegd te verifiëren of de overstap van de Rabobank naar de Postbank al dan niet heeft geleid tot langere doorlooptijden van betalingen aan de Belastingdienst.

Ik kan u bevestigen dat er geen onderscheid is in de tijdigheid van de verwerking tussen de ING/Postbank en de overige banken.
In 2005 en 2006 heeft de ING/Postbank een aantal verbeteringen aangebracht in de gegevensuitwisseling met Equens (voorheen Interpay). Daardoor is de verwerking van betalingen dusdanig versneld, dat er geen onderscheid meer is met andere banken.
Gedurende 2006 heeft de Belastingdienst enkele klachten ontvangen van ondernemers over een vermeende vertraging in betalingen naar de Postbank. Steeds heeft de Belastingdienst daarbij verzocht om concrete voorbeelden teneinde die met de Postbank te kunnen bespreken. Tot heden zijn er geen concrete voorbeelden ontvangen.
Overigens verwijs ik u tevens naar de beantwoording van de vragen van het lid Van Vroonhoven-Kok over verandering van het bankrekeningnummer van de Belastingdienst (kenmerk DGB 2005-7263, d.d. 12 januari 2006).

Hoogachtend,
De minister van Financiën,

G. Zalm