Douane reikt eerste AEO-certificaten uit

Op 16 april 2008 zijn in Rotterdam de eerste AEO-certificaten (Authorised Economic Operator) uitgereikt aan negentien bedrijven. Met het AEO-certificaat geeft de Douane aan dat zij onderzocht heeft dat bedrijven voor de Douane betrouwbare partners zijn.

Vandaag zijn in Rotterdam de eerste AEO-certificaten (Authorised Economic Operator) uitgereikt aan negentien bedrijven. Met het AEO-certificaat geeft de Douane aan dat zij onderzocht heeft dat bedrijven voor de Douane betrouwbare partners zijn. De negentien bedrijven hebben allemaal meegedaan in een pilotproject waarin het bedrijfsleven en de Douane de invoering van het certificeringsysteem hebben getest. Met de status van Authorised Economic Operator krijgen de bedrijven een vereenvoudigde doorgang aan de buitengrenzen van de Europese Unie.

Het AEO-certificaat geeft bedrijven een vereenvoudigde doorgang aan de EU-buitengrenzen en wordt overal binnen de Europese Unie erkend. Een bedrijf dat door de Douane de AEO-status wordt verleend, kan profiteren van vereenvoudigingen met betrekking tot douaneprocedures of van facilitatie bij douanecontroles op het gebied van veiligheid.

Enkele voordelen van deze vereenvoudigingen zijn:

  • de mogelijkheid om in de douaneaangifte die voor vertrek van een schip vanuit een derde land moet worden ingediend (de pre-arrival aangifte), minder gegevens dan gebruikelijk te vermelden;
  • een melding van de Douane als goederen onderweg zijn dat de goederen bij binnenkomst in de haven zullen worden gecontroleerd of;
  • voorrang bij die controles.