Douane Schiphol gebruikt Security Scan

De Douane op Schiphol gaat gebruik maken van de Security Scan om te beoordelen of er goederen - bijvoorbeeld drugs, geld of diamanten - gesmokkeld worden in of onder de kleding. Voorlopig krijgt de passagier de keuze tussen het gebruik van de scan of fouillering.

De scan maakt op basis van weerkaatsing een beeld van de contouren van het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde millimeter wave technologie. In een oogopslag wordt gezien of een passagier verboden voorwerpen op zijn of haar lichaam draagt. De verwachting is dat de passagier de Security Scan als klantvriendelijker ervaart. Het gebruik ervan leidt tot minder fouilleren.

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die de Koninklijke Marechaussee gebruikt bij de zogenaamde 100 procent controles. Dit apparaat maakt gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren.

De Security Scan staat bij de H pier en bij een gate van de E pier. De komende maanden worden zeventien exemplaren in de terminal geplaatst. Daarna wordt besloten of de Security Scan op grotere schaal wordt ingezet. Voorlopig mag de passagier kiezen of hij gebruik wil maken van de scan. Wil hij dat niet, dan doorloopt hij de tot nu toe gebruikelijke controle.

De introductie van de Security Scan op Schiphol is een initiatief van NCTb (Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding), de Douane en Amsterdam Airport Schiphol.