Douane snapt smokkelschip voor derde keer

De Douane heeft begin oktober in de haven van Moerdijk voor de derde maal in drie jaar een schip uit Sint Petersburg betrapt op sigarettensmokkel.

De douaniers observeerden het schip, daarbij geholpen door beveiligingscamera's van het Havenschap Moerdijk en zagen bemanningsleden dozen op de kade zetten. Nadere inspectie wees uit dat het ging om een partij van 310.000 sigaretten. De ontdoken belasting bedraagt circa 37.000 €.

Al eerder waren bemanningsleden van dit schip betrokken bij de smokkel van sigaretten. De Douane Vlissingen onderschepte in 2003 aan boord 200.000 sigaretten en in 2005 ging het om een partij van 20.000 sigaretten. Ook in de thuishaven Sint Petersburg werd al eens een partij van 500.000 smokkelsigaretten aan boord van dit schip aangetroffen.

Twee personen zijn in het kader van snelrecht voorgeleid aan de rechter commissaris en moesten donderdag 19 oktober voorkomen. Een is vrijgesproken en een is door de Rechtbank Den Bosch veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk.