Douanesite uitgebreid

Met ingang van 18 juni 2007 wordt de Douanewebsite uitgebreid. Er komt een informatierubriek met de titel: Veranderingen voor bedrijfsleven en Douane. Aanleiding voor de aanpassing zijn ontwikkelingen die de komende jaren voor zowel het bedrijfsleven als de Douane gevolgen zullen hebben.

De veranderingen vloeien voort uit voorstellen van de Europese Commissie in 2003, over veiligheid en vereenvoudiging van het handelsverkeer. Ook de horizontalisering van het toezicht en de jaarlijkse toename van de omvang van buitengrensoverschrijdende goederenstromen hebben invloed. De wijzigingen komen tot uiting in wet- en regelgeving, automatisering, aangiftesystematiek en in de werkwijze en organisatie van de Douane. Bedrijven kunnen hiervan zowel op de korte als de langere termijn gevolgen ondervinden. Het bedrijfsleven is door de Douane zo goed en zo vroeg mogelijk betrokken bij de ontwikkelingen.

Een eerste schets van de veranderingen is vanaf 18 juni 2007 te vinden op de website van de Douane. Bedrijven vinden er algemene informatie over de ontwikkelingen binnen de Douane, de veranderingen in de wet- en regelgeving, eCustoms en de Authorised Economic Operator (AEO). De informatie wordt regelmatig geactualiseerd. In de loop van het jaar wordt detaillering van de informatie verwacht.