Eerder teruggaaf en vrijstelling dividendbelasting

Een in een andere EU-lidstaat gevestigd pensioenfonds krijgt recht op teruggaaf van Nederlandse dividendbelasting. Op dit moment staat deze teruggaafregeling alleen open voor Nederlandse pensioenfondsen.

De wijziging van de teruggaafregeling geldt ook voor andere vrijgestelde lichamen die in een andere EU-lidstaat zijn gevestigd. Deze aanpassing zal worden opgenomen in een nota van wijziging van het wetsvoorstel Werken aan Winst.

In de nota van wijziging zal ook worden bepaald dat een Nederlandse vennootschap geen dividendbelasting hoeft in te houden als het dividend wordt uitbetaald aan een in een andere EU-lidstaat gevestigde vennootschap die voor ten minste 5% deelneemt in de Nederlandse vennootschap. Nu geldt deze inhoudingsvrijstelling pas vanaf deelnemingen van 20%.

Het wetsvoorstel Werken aan Winst is gericht op de versterking van het Nederlandse vestigingsklimaat. In Werken aan Winst wordt al voorgesteld het de dividendbelasting te verlagen van 25% naar 15%. De bovenstaande wijzigingen hebben als bijkomend voordeel dat de bestaande discussie over de verenigbaarheid van de inhoudingsvrijstelling en de teruggaafregeling met het Europese recht tot het verleden gaat behoren.