FIOD-ECD doet groot fraudeonderzoek naar (ex-)medewerkers vastgoedbeleggers

De FIOD-ECD heeft op 13 november op 54 plaatsen, bedrijfspanden en woningen, doorzoekingen verricht en 15 aanhoudingen verricht. Het onderzoek richt zich op de mogelijke betrokkenheid van (ex-)medewerkers bij frauduleuze handelingen samenhangend met onroerend goedtransacties.

Het betreft (ex-)medewerkers van drie bedrijven die actief zijn op het gebied van vastgoedbeleggingen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel parket en het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM).

De drie bedrijven zelf worden niet als verdachte gezien en worden dan ook niet door het Openbaar Ministerie bekend gemaakt. Het is aan de bedrijven zelf om eventueel naar buiten te treden.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de verdachten omvangrijke bedragen hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten en bij de afhandeling van grote onroerend goed transacties. Er wordt rekening mee gehouden dat het in totaal om tientallen miljoenen euro's gaat.

In het kader van onderzoek gericht op ontneming bij deze verdachten van onrechtmatig verkregen voordeel is conservatoir beslag gelegd op onroerende zaken, bankrekeningen en waardevolle voorwerpen.

Behalve in Nederland zijn ook onderzoeken verricht in Zwitserland en België.