FIOD-ECD onderschept vijf miljoen namaaksigaretten

Vorige week heeft de FIOD-ECD vijf miljoen namaaksigaretten in beslag genomen in Nijkerkerveen en Eindhoven. Er zijn drie aanhoudingen verricht.

De illegale rookwaar is vermoedelijk afkomstig uit China en was bestemd voor de Nederlandse markt. Op de dozen waarin de sigaretten waren verpakt stond dat er koffiefilters in zaten. Er zijn drie aanhoudingen verricht. De FIOD-ECD houdt de zaak in onderzoek. De FIOD-ECD werd bij de acties ondersteund door de Politie Gelderland-Midden.

Onderzoek dat de FIOD-ECD verrichtte na signalen over mogelijke sigarettensmokkel wees uit dat in een loods in Nijkerkerveen vermoedelijk een grote hoeveelheid illegale sigaretten was opgeslagen. De opsporingsorganisatie besloot transportbewegingen van en naar de opslagruimte te volgen en kwam vervolgens terecht op een adres in Eindhoven waar twee miljoen sigaretten werden uitgeladen. Ter plekke zijn de drie aanhoudingen verricht.

Aan de smokkel van namaaksigaretten zitten drie grote nadelen. Behalve het ontduiken van belastingen (fiscaal nadeel voor de Staat), is er bij namaaksigaretten ook sprake van inbreuk op merkenrechten van fabrikanten (economisch nadeel). Namaaksigaretten zijn bovendien ongezonder dan "gewone" sigaretten (gezondheidsnadeel), omdat de chemische samenstelling doorgaans slechter is. Uit onderzoeken is gebleken dat in namaak sigaretten vaak veel te hoge gehaltes teer, nicotine en koolmonoxide zitten.