FIOD-ECD rolt organisatie van internetpiraten op

De FIOD-ECD heeft twee aanhoudingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige, georganiseerde inbreuken op auteursrechten via het peer-to-peer netwerk BitTorrent.

Bij doorzoekingen in woonhuizen in Den Haag en Den Helder zijn computers en administratie in beslag genomen. Verder is in Amsterdam een server in beslag genomen.

De FIOD-ECD startte onder leiding van het Functioneel Parket in april 2006 een strafrechtelijk onderzoek naar de eigenaren/beheerders van de websites http://www.liquidtorrent.org/, http://www.liquidtracker.org/ en http://www.phoenixtorrent.org/. Via deze websites werden auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, muziek, spellen en software door de bezoekers illegaal uitgewisseld.

Bezoekers van de websites die illegale bestanden wilden downloaden moesten automatisch bestanden uploaden. Uploaden is bestanden aanbieden op internet, zodat derden ze kunnen downloaden. De gebruiker moest minstens evenveel bestanden uploaden als de hoeveelheid bestanden die hij had gedownload anders werd hij uit het systeem verwijderd.

Vermoedelijk werden de websites door de eigenaren/beheerders vanuit hun woonhuis op afstand beheerd. Bij de serviceprovider is de server waarop de websites 'draaiden' in beslag genomen en daarmee zijn de websites uit de lucht gehaald.