FIOD-ECD stopt handelaar in namaakmedicijnen

De FIOD-ECD heeft op maandag 15 januari bij een doorzoeking in 's Heerenberg een aanhouding verricht en circa 25000 merkvervalste medicijnen, verpakkingsmateriaal en administratie in beslag genomen. Het betreft pillen tegen erectiestoornissen, gewichtsproblemen en haaruitval.

De FIOD-ECD heeft op 15 januari 2007 onder leiding van het Functioneel Parket een aanhouding verricht en circa 25000 merkvervalste medicijnen, verpakkingsmateriaal en administratie in beslag genomen bij een doorzoeking in een woonhuis in 's Heerenberg.
De verdachte is aangehouden op verdenking van de handel in merkvervalste geneesmiddelen en van het leveren van geneesmiddelen zonder de vereiste vergunningen. Het betreft pillen tegen onder meer erectiestoornissen, gewichtsproblemen en haaruitval.

Uit onderzoek is gebleken dat de merkvervalste geneesmiddelen in een groot aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Finland, Portugal, Spanje, Zweden en Luxemburg, werden verkocht en afgeleverd. De geneesmiddelen werden verzonden met behulp van legale koeriersbedrijven. Bij een onderschepping van een recente zending zijn 45 pakketten in beslag genomen met daarin bijna 4000 merkvervalste geneesmiddelen. Tijdens de doorzoeking kwam een koerier nog twee pakketten met daarin 4000 pillen afleveren aan de deur. Deze werden ook meteen in beslag genomen.

Uit nader onderzoek bij diverse koeriersbedrijven bleek verder dat er op naam van het bedrijf van de verdachte ruim 3000 pakketten zijn verstuurd tussen februari en september 2006.

Vermoedelijk is met de aanhouding van de verdachte een belangrijke schakel in de handel in merkvervalste geneesmiddelen weggenomen. Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Inspectie Volksgezondheid en haar Engelse zusterorganisatie M.H.R.A. (Medicines and Healthcare products Regulatory Acency).