Fiscale nieuwsflits 1 augustus 2008

Deze fiscale nieuwsflits bevat drie berichten.

IB/Vpb: Afschrijving op zeeschepen

• Dit besluit is een actualisering en samenvoeging van (onderdelen van) besluiten over de afschrijving op zeeschepen en het besluit over fiscale behandeling van participaties van commanditaire vennoten in film-cv’s en zeescheepvaart-cv’s.

Ten aanzien van de afschrijving op zeeschepen is met de publicatie geen beleidswijziging beoogd. Voor participaties in zeescheepvaart-cv’s is het uitgangspunt verlaten dat het houden van meer dan drie participaties in beginsel moet worden aangemerkt als één onderneming. Het besluit bevat tevens aanwijzingen voor de gecoördineerde behandeling van zeescheepvaart-cv’s door de Belastingdienst. Met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit is een viertal besluiten ingetrokken.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant nr. 145 en werkt terug tot de dagtekening van het besluit.

Besluit van 16 juli 2008, CPP2008/1222M, Wet IB 2001 en Vpb 1969

SW: Fictieve verkrijging

• Dit besluit behandelt het beleid over fictieve verkrijgingen. Enige besluiten zijn samengevoegd en enkele onderdelen zijn redactioneel aangepast. Hiermee is geen inhoudelijke beleidswijziging beoogd.

Verrijkingen krachtens levensverzekering of derdenbeding ten gevolge van of na het overlijden van een persoon gelden niet als erfrechtelijke verkrijgingen. Verkrijgingen krachtens levensverzekering of derdenbeding zijn materieel gezien wel gelijk te stellen aan erfrechtelijke verkrijgingen. Daarom worden deze verkrijgingen als fictieve erfrechtelijke verkrijgingen in de heffing van successierecht betrokken (artikel 13 van de SW). Een uitzondering geldt voor die verkrijgingen waarvoor niets is onttrokken aan het vermogen van de erflater. Dit besluit bevat het beleid over de toepassing van de artikelen 13 en 23 van de SW.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant nr. 145.

Besluit van 18 juli 2008, CPP2008/1425M, Sw 1956 13, 23

Aanpassingsregeling Algemene Douanewet

• Als gevolg van het vervallen van de Douanewet, het Douanebesluit en de Douaneregeling wijzigen in dit besluit verwijzingen in een aantal regelingen. Verder worden regelingen genoemd die vervallen of worden ingetrokken.

De Algemene Douaneregeling (Besluit van 14 juli 2008, DV2008/519M, Staatscourant nr. 145) maakt deel uit van de algemene herziening van de nationale douanewetgeving die is ingezet met de Algemene Douanewet (hierna: de wet) ( Stb 2008, 111). Door intrekking van de Douanewet komen het Douanebesluit en de Douaneregeling van rechtswege te vervallen. In verband met de Algemene Douaneregeling wordt onder meer de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003 gewijzigd.

Dit besluit wordt geplaatst in de Staatscourant nr. 145 en treedt in werking op het tijdstip waarop de Algemene douanewet in werking treedt.

Voor alle informatie en de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot de Adw kunt u terecht op de speciale site die is opgezet rondom de Adw. De site is te bekijken via ‘Beeldkrant”, ‘Projectenplein’, ‘Algemene douanewet’ of door op onderstaande link te klikken.

Besluit van 14 juli 2008, DV2008/520M, Douanewet