Fiscale nieuwsflits 10 april 2008

LH: Eigenrisicodragerschap Wao/wijziging

• Dit besluit bevat een goedkeuring onder voorwaarden van het voortgezet dragen van eigen risico voor de WAO. Het betreft bepaalde vormen van overgang van een onderneming.

Het is sinds 24 november 2006 voor werkgevers niet meer mogelijk om eigenrisicodrager voor de WAO te worden. De reden daarvoor is de aankondiging op genoemde datum van de afschaffing van de gedifferentieerde premie voor de WAO met ingang van 1 januari 2008. De beschikkingen voor eigenrisicodragers zijn gebonden aan een werkgever en een fiscaal nummer. Bij overgang van een onderneming raken eigenrisicodragers in een aantal gevallen die status daarom automatisch kwijt. De staatssecretaris acht dit in bepaalde gevallen ongewenst. Vooruitlopend op wijziging van de wettelijke regeling neemt hij dat gevolg weg met een goedkeuring in dit besluit.

De Belastingdienst stelt een formulier (LH642) voor de WAO-garantieverklaring ter beschikking via www.belastingdienst.nl. ('downloaden & bestellen').

Het besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant (nr. 69) waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 november 2006. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2009.

Besluit van 24 maart 2008, CPP2008/325, Wao 75