Fiscale nieuwsflits 10 juni 2008

SW: Vervallen besluiten

Dit besluit betreft de intrekking van het gepubliceerde beleid dat niet meer van belang is en dat niet in het kader van een bundeling of actualisering van beleid is ingetrokken.

Voor de successiewetgeving is een zeer groot aantal beslissingen en circulaires verschenen op het gebied van het schenking- en successierecht en het recht van overgang. In 2005 is begonnen met een algemene actualisering en samenvoeging van het gepubliceerde beleid. Dit is inmiddels nagenoeg voltooid. Beleid dat onder de huidige wetgeving en jurisprudentie nog geldt, is zo veel mogelijk per onderwerp gebundeld. In de nieuwe besluiten is het beleid genoemd dat daardoor is vervangen. Het bestaande beleid is opgenomen op www.overheid.nl/wetten. Het gepubliceerde beleid dat niet meer van belang is, wordt in dit besluit ingetrokken. Het gaat hierbij om besluiten met standpunten die zijn achterhaald door tijdsverloop, gewijzigde wet- of regelgeving of jurisprudentie. De staatssecretaris trekt daarnaast besluiten in die slechts beschrijvend van aard zijn.

In het besluit wordt onderscheid gemaakt tussen beleid betrekking hebbend op de successiewetgeving van vóór 1956 en beleid uitgebracht voor de toepassing van de wetgeving van de Successiewet 1956.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant (nr. 107) waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 27 mei 2008. Dit besluit vervalt op de dag van publicatie in de Staatscourant.

Besluit van 27 mei 2008, CPP2008/302M, Sw 1956

IB: Landbouwproblematiek

• In dit besluit is de werking van de landbouwvrijstelling uiteengezet voor gevallen waarin agrarische ondernemers gebruik maken van de regeling ’Ruimte voor ruimte’.

Dit besluit gaat in op de vraag in hoeverre de landbouwvrijstelling van toepassing is als een tuinder gebruikmaakt van de regeling. Door deelname aan de regeling stijgt een deel van zijn perceel fors in waarde, omdat daar één of meerdere woningen op gebouwd mogen worden. De rest van zijn perceel daalt in waarde, omdat daar de glastuinbouwbestemming verandert in een agrarische bestemming (weiland of akkergrond) zonder agrarische bebouwingsmogelijkheden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant (nr. 107) waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 27 mei 2008.

Besluit van 27 mei 2008, CPP2008/830M, Wet IB 2001 3.12