Fiscale nieuwsflits 11 juli 2007

SW: Tarief. Verkrijging door aanstaande echtgenoot, aanstaande partner, ex-echtgenoot of ex-partner. Gemeenschappelijke huishouding bij opname in tehuis.

In dit besluit behandelt de staatssecretaris het beleid over de toepassing van het tarief en de vrijstellingen voor een verkrijging door de aanstaande echtgenoot, de ex-echtgenoot, de aanstaande partner en de ex-partner. Ook geeft hij in dit besluit een tweetal goedkeuringen.

In dit besluit is het beleid samengevoegd en geactualiseerd over de toepassing van het tarief en de vrijstellingen voor een verkrijging door de aanstaande echtgenoot, de ex-echtgenoot en de ex-partner. In onderdeel 2.3 is nieuw beleid opgenomen over de aanstaande partner.

De staatssecretaris keurt goed, dat met toepassing van art. 63 AWR (de hardheidsclausule), een tegemoetkoming in het schenkings- of het successierecht wordt verleend bij een verkrijging door de aanstaande echtgenoot, de ex-echtgenoot, de aanstaande partner en de ex-partner.
Ook geeft hij een voorbeeld waarbij hij goedkeurt dat bij de verkrijging door de langstlevende partner het tarief en de vrijstelling worden toegepast alsof de gemeenschappelijke huishouding nog niet was verbroken. De goedkeuring is gebaseerd op de omstandigheid dat hier sprake is van een schrijnende situatie.

Dit besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 130.

Besluit van 21 juni 2007, CPP2007/1223M, SW 1956 24

SV: Internationale aspecten

Een aantal besluiten op het gebied van de sociale zekerheid is geactualiseerd.

De Belastingdienst is met ingang van 1 januari 2006 ook verantwoordelijk voor de heffing van premie werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. De heffing van premie is onlosmakelijk verbonden met de verzekeringsplicht voor de sociale verzekeringen, respectievelijk de plicht tot het afsluiten van een zorgverzekering. De Belastingdienst is voor de premieheffing bevoegd vast te stellen of iemand onder het Nederlandse socialezekerheidsstelsel valt. Bij grensoverschrijdend wonen en werken wordt de verzekeringsplicht onder meer vastgesteld met toepassing van internationale socialezekerheidsregelingen.

Een aantal besluiten met betrekking tot internationale socialezekerheidsregelingen is in de besluiten van 15 november 2005, nr. CPP2005/2172M, en van 10 juli 2006, nr. CPP2006/768M, ingetrokken. De besluiten die resteren worden zoveel mogelijk samengevoegd. Dit besluit dient er verder toe om het beleid over het vaststellen van de verzekeringsplicht te actualiseren aan de heffingen waarvoor de Belastingdienst met ingang van 1 januari 2006 verantwoordelijk is. Het besluit is na overleg met de ministeries van SZW en VWS en met de SVB, UWV en CVZ tot stand gekomen.

Dit besluit is in de Staatscourant nr. 130 geplaatst.

Besluit van 2 juli 2007, CPP2007/584M, Vo 1408/71 en Vo 574/72