Fiscale nieuwsflits 12 juni 2007

LB: Instellingsbeschikking Commissie grensarbeiders

In dit besluit wordt de samenstelling en werkwijze van de Commissie grensarbeiders toegelicht.

De (tijdelijke) Commissie grensarbeiders heeft als taak te adviseren over oplossingsrichtingen voor knelpunten waarmee grensarbeiders in de relatie met België en Duitsland kunnen worden geconfronteerd.

Dit besluit is bekendgemaakt in Staatscourant nr. 109.

Besluit van 30 mei 2007, CPP2007/1037M, LB 1964

IB: Dotatie aan de FOR alsnog mogelijk

De rechtbank oordeelt dat het voor A mogelijk is om terug te komen op zijn eerdere keuze om niet te doteren aan de oudedagsreserve. Dit ondanks het feit dat de aanslag al definitief vaststond. De staatssecretaris stelt geen beroep in cassatie in.

Nadat aan A een navorderingsaanslag is opgelegd, wenst hij alsnog te doteren aan de oudedagsreserve. Dit terwijl hij er, vóórdat de aanslag over het jaar 2002 onherroepelijk is komen vast te staan, niet voor heeft gekozen dit te doen.

Volgens de rechtbank is noch in art. 3.67 IB 2001 noch in enig andere geldende bepaling omtrent (toevoeging aan) de oudedagsreserve opgenomen dat bij het indienen van de aangifte IB gekozen moet worden voor een dergelijke toevoeging. Een dergelijke keus was nog vereist op grond van art. 44e IB 1964 onder de toen geldende regeling over de FOR. In de parlementaire geschiedenis bij de totstandkoming van de Wet IB 2001 is ten aanzien van de oudedagsvoorziening niet gezegd dat met betrekking tot het maken van een keuze voor dotatie een wijziging is beoogd. Echter, de letterlijke lezing van de tekst van art. 3.67 rechtvaardigt dat toevoeging aan de oudedagsreserve hier mogelijk is. Dit mede bezien in samenhang met het feit dat met invoering van de Wet IB 2001 de toevoeging aan de oudedagsreserve onderdeel is gaan uitmaken van de fiscale winstbepaling, hetgeen een ingrijpende wijziging inhoudt ten opzichte van vóór 2001.

De rechtbank merkt nog op dat aan het alsnog kunnen toevoegen geen gevolgen zijn verbonden voor de onherroepelijk vaststaande aanslag IB in die zin dat deze daardoor wordt verhoogd of verminderd. In dat geval kan dan ook niet worden gezegd dat de door A gedane keuze onherroepelijke gevolgen heeft gehad waarop, door nu alsnog te kiezen voor doteren, wordt teruggekomen.

De staatssecretaris heeft zijn beroep in cassatie ingetrokken en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik.

Intrekking beroepschrift van 15 mei 2007 nr. DGB 2007-2509, n.a.v. uitspraak Rechtbank Breda van 1 februari 2007, 2006/01912, 2002, IB 2001 3.67