Fiscale nieuwsflits 13 december 2006

Douane: Wijziging Douaneregeling

De minister van Financiën heeft de Douaneregeling geactualiseerd. De in dit besluit opgenomen wijzigingen zijn van meer technische aard.

In juni 2007 zal in de EU het geautomatiseerde Export Controle Systeem (ECS) operationeel worden. Het ECS voorziet in een elektronische berichtgeving tussen het kantoor van uitvoer en het kantoor van uitgang. In juni 2007 voorziet ECS in het elektronisch verzenden door de douane van een deel van de informatie uit de uitvoeraangifte naar het uiteindelijke kantoor van uitgang in de Gemeenschap. Nadat de goederen de Gemeenschap daadwerkelijk hebben verlaten wordt het kantoor van uitvoer hiervan door middel van elektronisch bericht op de hoogte gesteld.

In Nederland ontvangt de aangever van de uitvoeraangifte vervolgens een elektronisch bericht omtrent het uitgaan van de goederen. Hiermee is het voor de aangever niet meer nodig het nu gebruikte 3e exemplaar van de uitvoeraangifte te laten afstempelen op het kantoor van uitgang, teneinde een bewijs te hebben dat de goederen zijn uitgegaan. Het elektronisch bericht voorziet in deze laatste functie.

Mede ter voorbereiding op de invoering in juni 2007 zal de douane een aantal noodzakelijke wijzigingen in het elektronische uitvoeraangifte systeem Sagitta Uitvoer aanbrengen. Een daarvan heeft betrekking op de invulling van de uitvoeraangifte waar de nu verplichte vermelding van het kantoor van uitgang is opgenomen indien dit kantoor in Nederland is gelegen. Deze verplichting wordt uitgebreid naar het vermelden van het kantoor van uitgang voor de gehele EU. Daartoe dient deze wijziging van de Douaneregeling.

Deze gewijzigde regeling treedt in werking met ingang van 17 december 2006 en is gepubliceerd in Staatscourant nr. 241.

Besluit van 4 december 2006, DV2006/834M, Douanewet 1, 2 en 22 en Douanebesluit 4, 18 en 19