Fiscale nieuwsflits 17 juli 2007

OB: Margereling

OB: Margeregeling voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten

• Dit besluit betreft een actualisering, samenvoeging en intrekking van eerder gepubliceerde beleidsbesluiten met betrekking tot de margeregeling.

De Wet OB bevat een bijzondere regeling voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten, de zogenoemde margeregeling. Deze regeling voorkomt cumulatie van omzetbelasting als goederen, die al eerder zijn geleverd aan een niet-aftrekgerechtigde afnemer, terugkeren in het handelscircuit. Zonder de margeregeling zou bij wederverkoop opnieuw belasting geheven worden over de gehele vergoeding, terwijl in die vergoeding een restant van de eerder geheven omzetbelasting is begrepen.

De margeregeling houdt in dat bij de levering van deze goederen de leverancier alleen omzetbelasting verschuldigd is over zijn winstmarge. Uitgangspunt is dat de winstmarge per individueel goed wordt bepaald. In sommige bedrijfstakken is het ondoenlijk of zeer moeilijk om goederen individueel van inkoop tot verkoop te volgen. In die gevallen wordt de winstmarge per tijdvak vastgesteld (de zogenoemde globalisatieregeling). In verschillende hoofdstukken wordt aandacht besteed aan kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten (hoofdstuk 5), administratieve verplichtingen (hoofdstuk 6), bijzondere regelingen (hoofdstuk 7) en ingetrokken regelingen (hoofdstuk 8).

Dit besluit is geplaatst in de Staatscourant, nr. 133.

Besluit van 4 juli 2007, CPP2007/948M, OB 1968 28b t/m 28i

MRB: Motorrijtuigenbelasting

In dit besluit worden diverse beleidsstandpunten betreffende de motorrijtuigenbelasting samengevoegd en een goedkeuring inzake transitokentekens gegeven.

Dit besluit is een samenvoeging van de beleidsstandpunten die zijn verschenen over de motorrijtuigenbelasting. Bij de samenvoeging zijn enkele verouderde passages geactualiseerd. De samenvoeging heeft niet de bedoeling de inhoud van de bij dit besluit ingetrokken beleidsstandpunten te wijzigen. De besluiten en de passages uit de besluiten die niet in dit besluit zijn overgenomen hebben een toelichtend karakter zonder dat daaraan een specifiek beleidsstandpunt ten grondslag ligt. Deze zullen worden opgenomen in het Handboek motorrijtuigenbelasting. Dit Handboek zal op de website van de Belastingdienst worden geplaatst.

Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bestendige gedragslijn die reeds gehanteerd wordt ten aanzien van bestelauto’s die op naam staan van een vennoot van een vennootschap onder firma en meer dan bijkomstig gebruikt worden voor de onderneming, motorrijtuigen van reddingsbrigades, zogenoemde zoab-cleaners en de rolbedden op te nemen. Daarnaast is een goedkeuring ten aanzien van transitokentekens opgenomen.

Dit besluit is geplaatst in de Staatscourant, nr. 133,en treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Een uitzondering hierop betreft paragraaf 10.5.2 van dit besluit. Die werkt terug tot en met 1 januari 2005.

Besluit van 4 juli 2007, CPP2007/1107M, MRB 1994 en Uitv besl MRB 1994 en Uitv reg MRB 1994