Fiscale nieuwsflits 18 januari 2007

De minister laat weten waarom hij afziet van het instellen van cassatieberoep tegen het oordeel van het hof dat het vertrouwensbeginsel ertoe leidt dat geen heffingsrente in rekening kan worden gebracht.

Nadat startende ondernemer B verschillende malen tevergeefs had gepoogd hem als ondernemer voor de OB te laten opnemen, hem een OB-nummer toe te kennen en kwartaalaangiften uit te reiken, wordt hem uiteindelijk, een naheffingsaanslag OB over de jaren 2002 t/m 2004 opgelegd conform zijn verzoek. Echter, er wordt bij beschikking tevens heffingsrente berekend.

In geschil is of B aan het Besluit van 17 februari 1995, nr. 225DGM5 onder vraag 10, het vertrouwen kan ontlenen dat hem geen heffingsrente zal worden berekend.

Volgens het hof kan B als startende ondernemer in alle redelijkheid uit genoemd besluit afleiden en daaraan vertrouwen ontlenen dat hij door de inspecteur in de situatie waarin hij als startende ondernemer verkeert, soepel zal worden tegemoet getreden en dat hem geen heffingsrente zal worden berekend. Dit hoezeer hij ervan op de hoogte is dat het in de heffing van de omzetbelasting geldende systeem van voldoening op aangifte veronderstelt dat (ook) een startende ondernemer uit eigen beweging aan de uit de heffingswet voortvloeiende verplichtingen voldoet. B heeft door het gestelde in het Besluit volstaan met handelingen teneinde de inspecteur op de hoogte te brengen van zijn belastingplicht voor de OB en met het voldoen van de belasting te wachten totdat hem een OB-nummer was toegekend. Het hof neemt hierbij in aanmerking dat B beslist geen passieve houding verweten kan worden inzake zijn verplichtingen. B moet het hele naheffingstijdvak als starter worden aangemerkt. De termijn van é én jaar kan niet in het besluit worden gelezen. Het beroep is gegrond.

De minister gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik.

Toelichting minister van 2 januari 2007, nr. DGB 2006-6556, n.a.v. uitspraak Hof Den Haag M II van 24 november 2006, 2005/00658, Bel Alg en AWR 30f