Fiscale nieuwsflits 19 februari 2007

IB: Doorschuiven buitenlands voordeel uit sparen en beleggen

De minister van Financiën heeft het volgende besloten.

Indien een binnenlandse belastingplichtige in een jaar persoonsgebonden aftrek heeft die hij niet volledig in mindering kan brengen in box 1, dan mag hij het niet benutte deel van die aftrek in mindering brengen op het inkomen in box 3 en vervolgens op het inkomen in box 2.

Indien de persoonsgebonden aftrek in mindering komt op het box 3-inkomen en de belastingplichtige daarnaast over buitenlandse box 3 vermogen beschikt, kan dit ertoe leiden dat (een deel van) het buitenlandse voordeel uit sparen en beleggen niet tot een vermindering van dubbele belasting leidt. Als gevolg van het ontbreken van een doorschuifmogelijkheid van het niet-vrijgestelde bedrag aan buitenlands voordeel uit sparen en beleggen, zoals die wel bij de vrijstellingsmethode in box 1 geldt, gaat dus de facto een deel van de persoonsgebonden aftrek verloren.

De minister acht bovenstaande situatie onbillijk en keurt goed dat voor zover het (gezamenlijke) bedrag aan vrij te stellen buitenlandse voordeel uit sparen en beleggen door het in aanmerking nemen van de persoonsgebonden aftrek groter is dan het noemerinkomen, het kan worden overgebracht naar het volgend jaar.

Besluit van 5 februari 2007, Stcrt. Nr. 33, IFZ2006/588M, IB 2001 6.2