Fiscale nieuwsflits 21 augustus 2007

IB: Waardering bedrijfsopstallen bij staking te waarderen tegen complexwaarde zonder correctie zelfbewoning

De staatssecretaris laat weten dat hij vanwege het geringe financiële belang afziet van cassatie tegen de hofuitspraak. Hij is het echter oneens met het standpunt van het hof over de waardedruk op de garage bij staking van een agrarisch bedrijf.

A staakt in 2002 zijn pluimveehouderij. Zijn woning behoort tot het privé -vermogen, de bedrijfsopstallen plus ondergrond tot het bedrijfsvermogen. Het object is ontsloten door één oprit. In geschil is of bij de berekening van de stakingswinst de waarde in het economische verkeer van de bedrijfsmiddelen moet worden verminderd met een waardedruk van 35% als gevolg van duurzame zelfbewoning.

Anders dan de rechtbank komt het hof tot de conclusie dat de waardedruk niet doorwerkt naar de bedrijfonderdelen die zelfstandig (los van de woning) in het economisch verkeer rendabel te maken zijn, zonder dat daarmee het woongenot, anders dan in ondergeschikte mate, wordt beperkt. Het hof toetst vervolgens de bedrijfsonderdelen aan dit criterium en concludeert dat slechts voor wat de betreft de garage en de oprit het woongenot in meer dat ondergeschikte mate wordt beperkt zodat sprake is van een waardedruk.

De staatssecretaris stelt geen beroep in cassatie in. Hij geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik.

Toelichting staatssecretaris van 3 augustus 2007, nr. DGB2007-3702 n.a.v uitspraak Hof Den Bosch M I van 28 juni 2007, 2006/00144, 2002 IB 2001 3.61