Fiscale nieuwsflits 22 augustus 2006

OB: Wijziging drempelbedrag uitvoer EG door natuurlijke personen

OB: Wijziging drempelbedrag uitvoer EG door natuurlijke personen

De staatssecretaris verlaagt het drempelbedrag van de uitvoer van goederen uit de EG door natuurlijke personen, anders dan als ondernemer, van € 136 naar € 50.

Natuurlijke personen die, anders dan als ondernemer, goederen uitvoeren uit de Gemeenschap kunnen op grond van art. 24, lid 2, OB ontheffing krijgen van de omzetbelasting die verschuldigd is ter zake van de levering van die goederen aan hen. De wijze waarop en de voorwaarden zijn nader uitgewerkt in art. 23a Uitv besch OB 1968. Dit artikel bepaalt dat de ontheffing wordt verleend door het toepassen van het tarief van nihil over de aankopen van de desbetreffende goederen. Daarbij is onder meer als voorwaarde gesteld dat de totale waarde van de op de factuur vermelde goederen, inclusief omzetbelasting, ten minste € 136 bedraagt.

In het Wetsvoorstel tot wijziging van enkele belastingwetten ter vermindering van administratieve lasten (Paarse Krokodil, nr. 30 577) is aangegeven dat in het kader van dat wetsvoorstel ook de financiering past van een wijziging van voorgenoemd artikel waardoor de drempel van € 136 wordt verlaagd naar € 50. Het wordt hierdoor voor buitenlandse reizigers aantrekkelijker in Nederland aankopen te doen, hetgeen het bedrijfsleven te goede komt. Deze ministeriële regeling strekt ertoe de hiervoor bedoelde drempelverlaging te realiseren.

Het besluit is geplaatst in de Staatscourant nr. 161. De regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2006.

Besluit van 30 juni 2006, DV2006/484M, OB 1968 24 en Uitv besch OB 1968 23a