Fiscale nieuwsflits 23 maart 2007

OB: Ter beschikking stellen van personeel

Dit besluit betreft een actualisering, samenvoeging en intrekking van de tot de publicatiedatum van dit besluit gepubliceerde beleidsbesluiten over de heffing van omzetbelasting bij het ter beschikking stellen van personeel. Dit met inbegrip van de in 1990 aan de Tweede Kamer gezonden notitie.

Dit besluit gaat over de toepassing van de wet ten aanzien van het ter beschikking stellen van personeel. Deze dienst is in beginsel onderworpen aan de heffing van omzetbelasting. In een aantal situaties heeft de staatssecretaris aanleiding gevonden goed te keuren dat heffing achterwege blijft. Die situaties komen in dit besluit aan de orde. Als heffing van omzetbelasting op grond van dit besluit achterwege blijft, kan ter zake geen aanspraak op aftrek van voorbelasting worden gemaakt.

In het Belastingplan 2007 is toegezegd dat onder bepaalde voorwaarden heffing van omzetbelasting achterwege kan blijven met betrekking tot het door instellingen van het wetenschappelijk onderwijs (universitaire instellingen) onderling detacheren van wetenschappelijk personeel. De toezegging is in dit besluit opgenomen in onderdeel 5.1.

Het besluit werkt terug tot 14 maart 2007. In afwijking hiervan werkt de goedkeuring genoemd in onderdeel 5.1 inzake het ter beschikking stellen van wetenschappelijk personeel terug tot 1 januari 2007. Het besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 57.

Besluit van 14 maart 2007, CPP2007/347M, OB 1968