Fiscale nieuwsflits 25 september 2006

Toeslag bij overgang naar andere ziektekostenregeling behoort tot het belastbaar loon/
Belang inhoudingsplichtige bij bezwaar bij betwisten juistheid afdracht

• De minister stelt geen beroep in cassatie in tegen een uitspraak waarin het hof oordeelde dat de inhoudingsplichtige ontvankelijk was in zijn bezwaar. Verder was het hof van oordeel dat de door de werknemers ontvangen toeslag tot het loon behoorde.

Belanghebbende A is werknemer van inhoudingsplichtige M (ook een belanghebbende in deze zaak). Vanwege overgang naar een andere ziektekostenregeling krijgen werknemers een toeslag. In de CAO is een aflopende toeslag opgenomen voor medewerkers voor wie de nieuwe verzekering een kostenstijging meebrengt. A krijgt over mei 2004 een toeslag waarop loonheffing is ingehouden. Zij maakt hiertegen tevergeefs bezwaar. M draagt over oktober 2004 op aangifte LB/PV af en maakt vervolgens tegen een deel daarvan bezwaar. In geschil is of de toeslag tot het loon behoort. A en M menen van niet. De inspecteur stelt primair dat M niet ontvankelijk is, aangezien zij geen belang heeft bij het beroep.

Volgens het hof geeft art. 24 AWR de mogelijkheid in bezwaar te gaan tegen het bedrag dat als belasting op aangifte is afgedragen. Daarbij geldt dat de inhoudingsplichtige er belang bij moet hebben Nu M de juistheid van de afdracht betwist, heeft zij een belang en is dus ontvankelijk. De toeslag betreft een voordeel dat de werkgever ingevolge een uit de CAO voortvloeiende verplichting aan de werknemer verschaft. Die behoort tot het loon.

De minister gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik.

Toelichting minister van 28 augustus 2006, nr. DGB 2006-4277, n.a.v. uitspraak Hof Den Haag M I van 18 juli 2006, 2004/04357, mei 2004 en oktober 2004, LB 1964 10 en AWR 24 en 26a en Awb 7:1