Fiscale nieuwsflits 26 juni 2008

IB: Aftrek uitgaven monumentenpanden

• In dit besluit zijn de standpunten opgenomen over de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden (artikel 6.31 van de Wet IB 2001). Met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit is nr. CPP2005/2575M ingetrokken.

Uitgaven voor monumentenpanden zijn aftrekbaar voor rijksmonumenten. Aftrek is dus niet mogelijk voor gemeentelijke monumenten of voor een schip dat staat ingeschreven in de schepenlijst van het Nationaal Register Varende Monumenten. Aftrekbaar zijn de uitgaven voor het rijksmonument. Uitgaven van niet-monumentale aanhorigheden zijn niet aftrekbaar. De uitgaven voor een aanhorigheid zijn wel aftrekbaar als de aanhorigheid als zelfstandige eenheid is genoemd in de redengevende omschrijving van een rijksmonument. Dit geldt ook als het pand, waar de aanhorigheid tot behoort, zelf niet is ingeschreven. De uitgaven voor het pand zelf zijn dan uiteraard niet aftrekbaar.

Pas vanaf het moment van inschrijving in het monumentenregister is sprake van een monumentenpand waarvan de uitgaven aftrekbaar zijn. De staatssecretaris keurt in dit besluit goed dat ook de uitgaven voor monumentenpanden aftrekbaar zijn die zijn gedaan in de periode vanaf het moment dat de aanwijzing definitief is geworden tot de datum van inschrijving in het monumentenregister.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na plaatsing in de Staatscourant (nr. 120) en werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Besluit van 16 juni 2008, CPP2008/68M, Wet IB 2001 6.31