Fiscale nieuwsflits 26 november 2007

Verdrag: Regeling voor toepassing Nederlands-Duitse belastingverdrag inzake toedeling van heffingsrecht over afkoopsommen

Den Haag • De staatssecretaris heeft besloten tot publicatie van de uitkomst van een overleg tussen Nederland en Duitsland over de toepassing van het Nederlands-Duitse belastingverdrag inzake de heffing over aan werknemers betaalde afkoopsommen.

Van bepaalde afkoopsommen, die door een werkgever aan een werknemer worden betaald bij beëindiging van een in verschillende staten uitgeoefende dienstbetrekking, werd de belastingheffing door Nederland en Duitsland in veel gevallen aan verschillende staten toegedeeld. Dat kon voorkomen omdat het Nederlands-Duitse belastingverdrag hierover geen uitdrukkelijke bepalingen bevat, met als gevolg dat deze uitkeringen dubbel worden belast of geheel worden vrijgesteld. Dubbele heffing kon zich voordoen als een inwoner van Duitsland een afkoopsom van een in Nederland gevestigde werkgever ontving. Duitsland wees de heffing toe aan de woonstaat van de werknemer (Duitsland), terwijl Nederland de heffing toewees aan de werkstaat (Nederland). Dubbele vrijstelling leek zich juist voor te doen in de situatie dat een inwoner van Nederland een afkoopsom ontving van een Duitse werkgever. Duitsland wees de heffing daarover in beginsel toe aan de woonstaat (Nederland), terwijl Nederland de heffing toewees aan de werkstaat (Duitsland).

De verschillende benadering werd veroorzaakt door de verschillende rechtspraak hierover door de hoogste belastingrechters van beide landen. Op grond van de Duitse rechtspraak zouden dergelijke afkoopsommen in beginsel in de woonstaat van de werknemer moeten worden belast. Volgens de Nederlandse Hoge Raad komt de belastingheffing in beginsel echter toe aan de staat waar de dienstbetrekking werd uitgeoefend.

Ter oplossing van sommige gevallen betreffende dubbele vrijstelling of dubbele heffing hebben de autoriteiten van Duitsland en Nederland besloten met betrekking tot vorengenoemde heffingsproblematiek een regeling te treffen. De regeling wordt - voor zoveel nodig - toegepast in afwijking van zowel de rechtspraak van het Bundesfinanzhof als van die van de Hoge Raad.

Dit Besluit is gepubliceerd in de Staatscourant nr. 227 en is in werking getreden op 25 oktober 2007.

Besluit van 14 november 2007, IFZ2007/754M, Verdr Duitsland 10, 12, 23, 25