Fiscale nieuwsflits 31 oktober 2006

Verdrag VK: Verrekening bronbelasting en toepassing uitdelingsfaciliteit bij Britse tax credit

De minister gaat in dit besluit in op de gevolgen van wijzigingen in de Britse belastingwetgeving voor de verrekening van de Britse belasting over dividendinkomen.

De wetgeving in het Verenigd Koninkrijk (verder VK) voorziet voor haar eigen inwoners in een tegemoetkoming voor aandeelhouders om dubbele belastingdruk op dividenden van Britse vennootschappen, die ontstaat door heffing van vennootschaps- en inkomstenbelasting, te verzachten. De tegemoetkoming staat bekend als een 'tax credit'. In het verdrag is overeengekomen dat het VK deze tax credit onder voorwaarden ook zal verlenen aan in Nederland woonachtige of gevestigde aandeelhouders.

Na afschaffing, op 6 april 1999, van de 'Advance Corporation Tax', een belasting die verband hield met genoemde tax credit, rees de vraag wat hiervan de gevolgen zijn voor de verrekening van de tegemoetkoming voor buitenlandse belasting bij beleggingsinstellingen (art. 28 VpB) en voor de toepassing van de dooruitdelingsfaciliteit (art. 11 Div bel). In het besluit wordt ingegaan op de werking van de tax credit onder het belastingverdrag vanaf 6 april 1999. Verder komt een door de minster verleende goedkeuring inzake genoemde beleggingsinstellingen en de dooruitdelingsfaciliteit aan de orde.

Over het Engelse systeem van creditverlening zijn prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie EG (zaak C-374/04). Er zal nauwlettend worden gevolgd of de oordelen van het HvJ over bedoeld systeem gevolgen zullen hebben voor het in aanmerking nemen van de Engelse bronheffing als beschreven in dit besluit.

Het besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 210 en werkt terug t/m 17 oktober 2006, de dagtekening ervan. Thans lopende verzoeken, bezwaren en aangiftes kunnen conform dit besluit worden afgedaan.

Besluit van 17 oktober 2006, IFZ2006/351M, Verdr Verenigd Koninkrijk 22 en 10 en VpB 1969 28 en Div bel 1965 11