Fiscale nieuwsflits 4 september 2006

Vergoeding van proceskosten ondanks ongegrond beroep

Hof Amsterdam oordeelde dat het bevoegd was om kennis te nemen van het geschil en kende daarbij belanghebbende een vergoeding voor proceskosten toe, ondanks het feit dat het beroep ongegrond werd verklaard. In een toelichting geeft de minister aan waarom hij afziet van het instellen van beroep in cassatie.

Omdat A niet weet bij welk hof zij in beroep moet gaan, stelt zij voor de zekerheid bij twee hoven beroep in. Hof Den Bosch verklaart haar beroep niet-ontvankelijk omdat het griffierecht niet is voldaan. Vervolgens oordeelt Hof Amsterdam dat het bevoegd is kennis te nemen van het geschil en verklaart het beroep van A ongegrond. A krijgt echter wel € 204 aan proceskosten en € 37 griffiekosten vergoed. Hierbij neemt het hof in aanmerking dat A niet, althans onvoldoende weersproken, heeft gesteld dat zij in de aanslagregelende fase niet op de hoogte is gesteld van de reden tot afwijking van de aangifte en dat vaststaat dat zij in de bezwaarfase geen motivering van de beslissing heeft gekregen.

De staatssecretaris gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik.

Toelichting minister van Financiën van 9 augustus 2006, nr. DGB 2006‑4243, n.a.v. uitspraak Hof Amsterdam E XI van 3 juli 2006, 2004/02234, 2002, AWR 27 en Awb 8:7 en 8:75