Fiscale nieuwsflits 9 januari 2007

Verdrag VK: Verrekening bronbelasting dividend uit het Verenigd Koninkrijk bij Britse tax credit

De minister heeft besloten de goedkeuring inzake de goedkeuring inzake toepassing van de dooruitdelingsfaciliteit te beperken tot het belang waarop die goedkeuring primair is gericht: de verrekening bij beleggende aandeelhouders van Britse bronbelasting.

In het Besluit van 17 oktober 2006 (zie Beeldkrant van 31 oktober 2006) is een goedkeuring opgenomen met betrekking tot de verrekening met de Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting van bronbelasting ter zake van dividenden uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Deze goedkeuring houdt verband met de toekenning onder het tussen Nederland en het VK gesloten belastingverdrag (1980) van een zogenoemde tax credit en de op deze credit en de onderliggende dividenden betrekking hebbende Britse bronbelasting. In dat Besluit is tevens goedgekeurd dat deze bronbelasting wordt beschouwd als ingehouden bronbelasting in de zin van art. 11, lid 1, onder 2e Div Bel.

Kort gezegd betreft dit een goedkeuring voor de toepassing van de zogenoemde dooruitdelingsfaciliteit. Hoewel de ratio van deze faciliteit met zich brengt dat er geen reden is de Britse bronbelasting ter zake van de tax credit en de onderliggende dividenden bij de toepassing van deze faciliteit in aanmerking te nemen, is desondanks tot deze goedkeuring besloten. Dit vanwege de consistentie in het begrippenkader. Ook is daarbij uitgegaan van een beperkt budgettair belang. Inmiddels is echter gebleken dat de budgettaire gevolgen van dit deel van het besluit zodanig zijn dat zij niet in verhouding staan tot het belang van de goedkeuring waarop het besluit primair is gericht: de verrekening bij beleggende aandeelhouders van Britse bronbelasting. Daarom is nader besloten de goedkeuring tot deze verrekening te beperken en de goedkeuring inzake tot de toepassing van de dooruitdelingsfaciliteit met terugwerkende kracht in te trekken.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 22 december 2006 en werkt terug tot 17 oktober 2006. Het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant nr. 5.

Besluit van 22 december 2006, IFZ2006/1016M, Verdr Verenigd Konikrijk 10 en 22 en VpB 1969 28 en Div bel 1965 11