Fiscus rekent 135 miljoen euro af met inkeerders

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren bijna 135 miljoen euro afgerekend met een groep van ongeveer 4500 inkeerders. Sinds 2001 hebben 4500 belastingplichtigen met een (spaar)rekening of ander vermogen in het buitenland zich vrijwillig gemeld bij de fiscus.

Over 2007 ontving de Belastingdienst 21 miljoen euro van een groep van bijna 350 inkeerders. Hiermee konden zij grotendeels voorkomen een boete te moeten betalen. De inkeerders kunnen deze boete voorkomen door zich bij de fiscus te melden voordat deze over informatie over hun buitenlandse tegoeden beschikt. Ook strafrechtelijke vervolging wordt hiermee in principe voorkomen.

Sinds beging dit jaar is er weer een lichte stijging in het aantal inkeerders waar te nemen. Tientallen buitenlandse rekeninghouders hebben zich sinds het begin van dit jaar gemeld door gebruik te maken van het formulier op de site van de Belastingdienst. Dat is enkele procenten meer dan in de laatste maanden van vorig jaar. Het ging met name om mensen die geld hadden staan op rekeningen in Zwitserland, Luxemburg en Duitsland.

De Nederlandse en Duitse overheid hebben ondertussen contact met elkaar over de CD-rom met gegevens van Liechtensteinse rekeninghouders. In vergelijkbare zaken oordeelden Nederlandse rechters eerder dat de fiscus gebruik mag maken van informatie afkomstig uit het buitenland.