Gevangenisstraffen tot 5 jaar in witwaszaak

Een witwasonderzoek van de FIOD-ECD heeft geresulteerd in gevangenisstraffen tot 5 jaar. De Haarlemse rechtbank heeft 3 mannen en 2 vrouwen uit de regio Amsterdam gevangenisstraffen opgelegd voor onder meer het witwassen van grote geldbedragen en in- en uitvoer van verdovende middelen.

De Haarlemse rechtbank heeft vandaag 3 mannen en 2 vrouwen uit de regio Amsterdam gevangenisstraffen tot 5 jaar opgelegd. Vast is komen te staan dat zij zich gedurende langere periode hebben beziggehouden met het witwassen van grote geldbedragen (in totaal ruim € 920.000), in- en uitvoer van verdovende middelen en voorbereidingshandelingen daartoe.

In dit onderzoek zijn in totaal 8 verdachten naar voren gekomen. 7 Van hen zijn aangehouden en is 1 verdachte nog voortvluchtig. Inmiddels hebben de 5 verdachten, die reeds in voorlopige hechtenis zaten, zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. In hun zaken is vandaag uitspraak gedaan.
Overigens zullen zowel de twee verdachten die op vrije voeten zijn als de nog voortvluchtige verdachte te zijner tijd gedagvaard worden.

Op 25 september 2007 is door de Douane op Schiphol een bedrag van 58.000 Amerikaanse dollars aangetroffen in een paar schoenen in de ruimbagage van een 47-jarige man uit Amsterdam. De man had geen duidelijke verklaring over de herkomst van het aangetroffen geldbedrag. Naar aanleiding hiervan is de FIOD-ECD een onderzoek gestart.

Tijdens het onderzoek bleek dat sprake was van verschillende geld- en drugskoeriers, een en ander werd georganiseerd door een 24-jarige en een 27-jarige Nigeriaan. Koeriers vervoerden verdovende middelen in het lichaam, leverden deze af in het land van bestemming en gingen/kwamen vervolgens terug met contant geld. Daarnaast was er sprake van grote geldstromen via moneytransfers.

De 24-jarige organisator is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. De overige verdachten hebben straffen opgelegd gekregen variërend van 15 maanden gevangenisstraf tot 40 maanden.