Grote controleactie in havengebied Delfzijl

Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Regiopolitie Groningen, Vreemdelingenpolitie, KLPD dienst Waterpolitie unit Waddenzee, Arbeidsinspectie, Algemene Inspectiedienst, Rijkswaterstaat en SIOD hebben op 22 september een grote controleactie gehouden in het havengebied van Delfzijl.

De diensten controleerden ieder op hun eigen taakgebied. Het terrein werd door circa zeventig medewerkers van de diverse diensten gecontroleerd.

Tijdens de actie werden dertien bedrijven in het havengebied gecontroleerd. Op een bedrijfsterrein werd een opslagtank aangetroffen met rode diesel. De Douane onderzoekt of het bedrijf een vergunning daarvoor heeft. Er werd twee maal een proces verbaal gemaakt voor milieuovertredingen.

Tijdens de controle werden 180 voertuigen gecontroleerd. Er werd achttien maal een boete uitgedeeld voor het ontbreken van kentekenbewijs en/of rijbewijs. Een bestuurder kreeg een boete voor het in bezit hebben van een honkbalknuppel. Daarnaast werden twee waarschuwingen uitgedeeld voor het niet betaald hebben van de BPM.

Er zijn vijf schepen en 27 jachten onderzocht. Hierbij werd drie keer een Procesverbaal gemaakt op grond van de Vaartijdenwet.

De controles omvatten verschillende aspecten. Er werd onder andere gecontroleerd op milieuwetgeving, verkeers-, vreemdelingen- , douane- en belastingwetgeving. Ook werd gekeken naar veiligheidsaspecten en eventuele smokkel. Tijdens de operatie werd ook het duikteam van de Douane ingezet om onder de waterlijn schepen te controleren. Verder werd gebruik gemaakt van een drugs- en een tabakshond en werden vier vaartuigen, waaronder een patrouillevaartuig van de Duitse Douane, ingezet om vanaf het water te surveilleren en te controleren.

Het samenwerkingsverband van de handhavingsdiensten besloot tot deze actie vanuit preventieoverwegingen en om een beter zicht te krijgen op de verschillende activiteiten die plaatsvinden op de noordelijke haventerreinen. Delfzijl was de vierde haven die op deze wijze gecontroleerd werd. Eerder werden de Eemshaven, Harlingen en Lauwersoog bekeken. Uit oogpunt van effectiviteit en efficiency opereerden de verschillende handhavingsdiensten gelijktijdig en gezamenlijk.