Het ministerie van Financiën zoekt onafhankelijke personen voor raadgevende commissie EU Arbitrage Verdrag

Het EU Arbitrage Verdrag schrijft voor dat een raadgevende commissie wordt opgericht als landen niet tot een oplossing komen. Ieder land wijst voor deze commissie vijf onafhankelijke personen aan. De Nederlandse lijst wordt herzien. Bent u geïnteresseerd, reageer dan vòòr 22 november.

Raadgevende commissie
Het EU Arbitrage Verdrag 90/436/EEG van 23 juli 1990 voorziet in regels en procedures die lidstaten in acht moeten nemen in een onderlinge overlegprocedure ter afschaffing van dubbele belasting in geval van winstcorrecties tussen verbonden ondernemingen. Als lidstaten niet zelf tot een oplossing kunnen komen, schrijft het Verdrag voor dat er een raadgevende commissie wordt opgericht.

Deze raadgevende commissie doet op basis van haar deskundigheid en ervaring een uitspraak. Vervolgens dienen de betreffende lidstaten binnen een half jaar na de uitspraak het advies van de raadgevende commissie te volgen of alsnog zelf met een oplossing te komen die de dubbele belasting wegneemt.

Samenstelling raadgevende commissie
Een raadgevende commissie bestaat uit onafhankelijke personen en vertegenwoordigers van de bij de onderlinge overlegprocedure betrokken bevoegde autoriteiten. De lijst van onafhankelijke personen is samengesteld door de Verdragsluitende Staten. Elke lidstaat heeft hiertoe vijf personen aangewezen die onderdaan zijn van en hun woonplaats hebben in een van de Verdragsluitende Staten waarop het Verdrag van toepassing is.

Het EU Joint Transfer Pricing Forum heeft de lidstaten geadviseerd elke 5 jaar de lijst van onafhankelijke personen te herzien (JTPF/022/REV1/2005) . Het ministerie van Financiën heeft thans besloten tot herziening van de lijst met de door Nederland aangewezen onafhankelijke personen.

Competenties
De deskundigheid van de kandidaten uit zich door:

  • een doctorsgraad in de rechtsgeleerdheid of economie; of
  • de hoedanigheid van meester in de rechten (fiscaal recht of relevante werkervaring op dit gebied); of
  • de hoedanigheid van doctorandus in de fiscale economie.
  • aantoonbare ervaring en affiniteit met de ontwikkelingen op het gebied van verrekenprijzen of met arbitrageprocedures is een pré.

Interesse / selectieprocedure
Kandidaten die voldoen aan dit profiel kunnen hun belangstelling kenbaar maken vòòr 22 november 2006.

U kunt uw brief met CV sturen aan:
Ministerie van Financiën
Directie Internationale Fiscale Zaken
Postbus 20201
2500 EE Den Haag
o.v.v. kandidatuur onafhankelijke persoon.

Begin 2007 zullen er selectiegesprekken plaatsvinden op het ministerie van Financiën.

Contactpersoon
Ministerie van Financiën
Mevrouw drs. M.A. de Ruiter (plv. directeur Internationale Fiscale Zaken)
Telefoonnummer (070) 342 84 04
E-mail m.a.ruiter@minfin.nl