Honderden kilo’s hennep gevonden bij growshops Tilburg

De Belastingdienst Oost-Brabant heeft samen met de gemeente Tilburg, de politie Midden- en West-Brabant en de Douane afgelopen dinsdag in Tilburg controles uitgevoerd bij 23 growshops.

Er werden ruim 120 medewerkers ingezet. Niet eerder werd een dermate grote actie gericht op growshops gehouden. Tijdens deze gezamenlijke actie werden de growshops onder andere gecontroleerd op hun administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven van de gemeentelijke regels en voorschriften, het veroorzaken van overlast en op overtreding van de Opiumwet. Er werden bij twee growshops grote softdrugs vondsten gedaan. Ook bij diverse andere growshops was veel mis. Zo werd een professionele drogerij, veel stekken en een hennepkwekerij aangetroffen.

Belastingdienst

Op twaalf adressen heeft de Belastingdienst geconstateerd dat er niet voldaan werd aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Op twee adressen heeft de Belastingdienst een belastingschuld van in totaal € 7.499 geïnd. Daarnaast heeft de Belastingdienst in verband met een openstaande belastingschuld beslag gelegd voor € 92.525. Bij een growshop werd een medewerker aangetroffen die voor de loonheffing bij de Belastingdienst onbekend was. Ook werden er in een tweetal panden activiteiten verricht die bij de Belastingdienst niet waren opgegeven. Door de geldhonden van de Douane is op diverse locaties een totaalbedrag van € 71.805 aangetroffen.

Gemeente

De gemeente Tilburg heeft op zeven adressen overtredingen van de gemeentelijke regels en voorschriften vastgesteld. In verschillende panden ontbraken de nooduitgangen of deze waren geblokkeerd. In een pand hadden bouwkundige aanpassingen plaatsgevonden waarvoor geen bouwvergunning was verleend. In een geval is zelfs een verborgen doorgang ontdekt waar een grote drogerij werd aangetroffen. Verder is geconstateerd, dat een aantal bedrijfspanden gebruikt werden voor andere doeleinden dan bij de gemeente bekend was.

Politie

Bij diverse growshops zijn met behulp van een door de politie ingezette drugshond een totaal van 1.753 hennepstekken en 46 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. De drugshond vond ook een plastic tas met een op hasj gelijkende substantie. Op een adres werd naast ongeveer 30 kilo gedroogde hennep ook 2,5 kilo aan poederachtige stof aangetroffen dat positief getest is op cannabis. Bij het pand waar de grote drogerij werd ontdekt, trof men honderden kilo's gedroogde hennep aan. Daarnaast vond het team een grote hoeveelheid poedersubstantie en een mengmachine. De politie arresteerde op een van de bezochte adressen drie verdachten. Twee mannen, een 36-jarige Tilburger en een 43-jarige man uit Heusden werden na verhoor weer vrijgelaten. De exploitant een 34-jarige Tilburger, is in verzekering gesteld. Ook in een andere growshop verrichte de politie na de vondst van een professionele hennepdrogerij en hennep een arrestatie. De bedrijfsleider van deze zaak, een 34-jarige Tilburger, werd in verzekering gesteld.

Voor de onregelmatigheden in de administratie heeft de Belastingdienst waarschuwingen uitgedeeld. Voor het aantreffen van de hennepstekken en de hennepkwekerij wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt. De gemeente zal ook de nodige stappen zetten. De growshops waar drugs zijn aangetroffen zullen voor tenminste drie maanden worden gesloten. Burgemeester Vreeman zegt in een reactie: Growshops zijn een bron van veel ellende in de thuisteelt. De growshops die over de streep zijn gegaan en die we op basis van deze actie kunnen sluiten, zullen we sluiten.