Kamervragen over dienstauto’s bij de Belastingdienst

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: DGB 2008-01344

Geachte voorzitter,

Mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) en het lid Vendrik (GroenLinks) over dienstauto’s bij de Belastingdienst.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

Mr. drs. J.C. de Jager

2070813950

Vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over dienstauto’s bij de Belastingdienst. (Ingezonden 6 maart 2008)

1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat negen topambtenaren van de belastingdienst over een auto met chauffeur beschikken? 1)

Antwoord

Ja

2

Deelt u de mening dat hiermee onverantwoord ruimhartig met belastinggeld wordt omgesprongen, dit mede in het licht van een slecht functionerende dienst?

Antwoord

Nee. Naar onze mening wordt bij de Belastingdienst op een afgewogen en efficiënte wijze gebruik gemaakt van dienstauto’s. Voor de nadere toelichting wordt verwezen naar de bijgevoegde antwoorden op de vragen 2070813940 van het lid Vendrik (GroenLinks) over hetzelfde onderwerp.

3

Welke kosten zijn hiermee gemoeid op jaarbasis?

Antwoord

De kosten op jaarbasis zijn circa € 940.000,- (euro 680.000,- personeelskosten en € 260.000,- materiële kosten van aanschaf en onderhoud).

4

Waarom wordt bij de Belastingdienst afgeweken van het beleid bij andere ministeries, waar alleen de allerhoogste ambtenaar, de Secretaris Generaal, de beschikking heeft over een dienstauto met chauffeur?

Antwoord

De stelling dat bij andere ministeries alleen de Secretaris Generaal de beschikking heeft over een dienstauto met chauffeur is niet juist. Bij alle ministeries kunnen in ieder geval de leden van de topmanagementgroep (secretaris-generaal, directeur-generaal, inspecteur-generaal en enkele andere bijzondere functies) gebruik maken van een dienstauto met chauffeur voor zakelijk en woon/werkverkeer. Daarnaast kunnen ook bij andere departementen een aantal andere functionarissen gebruik maken van een dienstauto, soms met, soms zonder chauffeur, als die wijze van transport het meest effectief is en bijdraagt aan een goede functie-uitoefening.

Overigens komt het ook wel voor dat een dienstauto met chauffeur wordt ingezet voor het vervoer van een gehandicapte medewerker, als die daardoor zijn functie kan blijven uitoefenen.

De Belastingdienst loopt derhalve met het gebruik van dienstauto’s in de pas met de rest van de rijksoverheid.

5

Gaat u ervoor zorgen dat er per direct een einde wordt gemaakt aan deze spilzucht en dat alle dienstauto’s met chauffeur bij de Belastingdienst worden afgeschaft?

Antwoord

Gelet op het antwoord op de vragen 2 en 4 is er geen aanleiding om verandering te brengen in de huidige situatie.

1) De Telegraaf, 5 maart 2008, “Top Belastingdienst laat zich rijden”

2070813940

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over dienstauto’s bij de Belastingdienst. (Ingezonden 6 maart 2008)

1

Is het waar dat de top van de Belastingdienst zich laat rijden door auto met chauffeur? 1) Zo ja, waarom?

Antwoord

Een aantal managers bij de Belastingdienst kan gebruik maken van dienstvervoer. Uitgangspunt is dat managers van de Belastingdienst gebruik maken van het openbaar vervoer. In bepaalde situaties is dit niet efficiënt, namelijk in die gevallen dat individuele managers jaarlijks veel reistijd kwijt zijn, en waarbij vaak veel locaties moeten worden bezocht die moeilijk met het openbaar vervoer zijn te bereiken. Dit speelt in de eerste plaats bij de grote regio’s, zowel Belastingregio’s als Douaneregio’s. Het werkgebied van een aantal onderdelen van de Belastingdienst is zelfs landelijk. Dit betreft de FIOD-ECD en de BelastingTelefoon. Ten slotte maken drie leden van het managementteam van de Belastingdienst vanwege veel reistijd gebruik van auto met chauffeur. De twee andere leden van hetzelfde managementteam doen voor hun dienstreizen een beroep op de diensten van een chauffeurspool.

2

Is dit gebruikelijk voor ambtenaren in vergelijkbare functies?

Antwoord

Ja. Zie het antwoord op de vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over dienstauto’s bij de Belastingdienst. (Ingezonden 6 maart 2008, onder nummer 2070813950).

3

Bent u van plan om deze praktijk te herzien?

Antwoord

Nee. Naar onze mening wordt bij de Belastingdienst op een afgewogen en efficiënte wijze gebruik gemaakt van dienstauto’s.

1) De Telegraaf, 5 maart 2008, “Top Belastingdienst laat zich rijden”