Kamervragen over terugvorderen van rente

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Uw brief (Kenmerk): 7 december 2007 (2070806170)

Ons kenmerk: DGB 2007-6296

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Irrgang over het terugvorderen van rente door de Belastingdienst.

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden op de vragen van het lid Irrgang (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over

Terugvorderen van rente door de Belastingdienst. (Ingezonden 6 december 2007)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel “Belastingdienst vraagt onterecht rente terug”?

Vraag 2

Vindt u het redelijk dat de Belastingdienst bij het terugvorderen rente in rekening brengt over een periode waarin de belastingplichtige niet over het bedrag kon beschikken? Zo neen, wat bent u van plan hieraan te doen?

Vraag 3

Bent u bereid belastingplichtigen actief te informeren dat bij hen mogelijk teveel rente wordt teruggevorderd?

Antwoord op de vragen 1, 2 en 3.

Door een fout in één van de particuliere softwarepakketten Inkomstenbelasting wordt een te laag inkomen aangegeven. Als er in die gevallen een voorlopige aanslag is opgelegd wordt deze verlaagd. In dat geval wordt niet meer heffingsrente teruggegeven dan in rekening is gebracht. Omdat bij de voorlopige aanslag die is opgelegd voor 1 juli van het lopende belastingjaar geen rente in rekening is gebracht leidt een vermindering van de voorlopige aanslag niet tot een teruggaaf van heffingsrente. Het corrigeren van deze aangifte leidt dan weer tot een te betalen bedrag, waarbij, conform de wettelijke systematiek, h effingsrente in rekening wordt gebracht. Tot deze wettelijke systematiek, die in de geautomatiseerde aanslagberekening is ingebouwd, behoort ook het berekenen van de heffingsrente vanaf 1 juli van het belastingjaar. De gevolgen voor de wettelijk vastgelegde heffingsrenteregeling worden dus opgeroepen door de fout in het betrokken softwarepakket.

In het reguliere overleg van de Belastingdienst met de koepelorganisaties van belastingconsulenten en accountants is besloten een gezamenlijke werkgroep te formeren om onder meer de mogelijkheden tot het oplossen van dit probleem te verkennen. De externe communicatie zal hierin worden meegenomen.