Kamervragen over uitspraak rechtbank over computersystemen belastingdienst

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief (Kenmerk): 28 januari 2008 (2070809800)

Ons kenmerk: DGB 2008-00536 U

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Remkes over de uitspraak van de rechtbank te Leeuwarden betreffende de computersystemen van de Belastingdienst.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden op de vragen van het lid Remkes over de uitspraak van de rechtbank te Leeuwarden betreffende de computersystemen van de Belastingdienst. (Ingezonden 25 januari 2008)

1

Heeft u kennisgenomen van een recente uitspraak1 van de rechtbank in Leeuwarden waarin een belastingplichtige die beroep had ingesteld tegen het in rekening brengen van de kosten van betekening van een dwangbevel, in het gelijk werd gesteld op grond van het feit dat de ontvanger niet

aannemelijk heeft kunnen maken dat de aanslag op de wettelijk voorgeschreven wijze en aan het juiste adres bekend is gemaakt en dat belastingplichtige schriftelijk is aangemaand?

Antwoord

Ja.

2

Is de ter zake doende informatie niet aanwezig in de geautomatiseerde systemen van de Belastingdienst? Zo neen, wat is daarvan de oorzaak?

3

Is deze uitspraak voor u aanleiding de desbetreffende computersystemen aan te passen?

Antwoord op de vragen 2 en 3

De Belastingdienst beschikt over informatie aan de hand waarvan aannemelijk kan worden gemaakt dat en op welke datum de verzending van een aanslagbiljet heeft plaatsgevonden alsmede aan welk adres het aanslagbiljet was gericht. Hetzelfde geldt voor de verzending van een aanmaning. In de zaak die heeft geleid tot de in vraag 1 bedoelde uitspraak, heeft de ontvanger verzuimd deze informatie over te leggen. In het beroep dat inmiddels tegen de uitspraak is ingesteld, zal de bedoelde informatie alsnog in de procedure worden ingebracht.

1: Rechtbank Leeuwarden EK, 18 december 2007, nr. AWB07/563.