Landelijk netwerk van VeiligheidshuizenUitnodiging conferentie Veligheidshuizen

Een belangrijke beleidsdoelstelling van het project “Veiligheid begint bij voorkomen” is de landelijke dekking van Veiligheidshuizen. Met de opening morgen van de Veiligheidshuizen Gooi en Vechtstreek (Hilversum), Rivierenland (Tiel) en Zaanstreek-Waterland (Purmerend) is er een landelijke dekkend netwerk van in totaal 45 Veiligheidshuizen.

Maandag 14 december volgt er een afsluitende bijeenkomst met de ministers Hirsch Ballin (Justitie), Ter Horst (BZK) en staatssecretaris Albayrak (Justitie) om dit feit te vieren. De media zijn van harte uitgenodigd om deze conferentie bij te wonen. Ook zullen enkele veiligheidshuizen een nadere toelichting geven op hun activiteiten. Het gaat hier om Enschede, Rotterdam en Maastricht.

In een Veiligheidshuis werken instanties als de gemeente, openbaar ministerie, politie, reclassering, jeugdzorg en de raad voor de kinderbescherming op één locatie samen aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlening. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van criminaliteit en overlast. De ketenpartners signaleren problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat strafrecht en zorg elkaar aanvullen. Ingezet wordt op gedragsverandering, recidivevermindering en verbetering van de kwaliteit van leven van de delinquent. Men gaat dadergericht, gebiedsgericht en probleemgericht te werk. Een Veiligheidshuis richt zich op de volgende dadergroepen: veelplegers, jeugd, daders van huiselijk geweld, ex-gedetineerden (nazorg) en overlastgevende personen. De resultaten van enkele veiligheidshuizen laten op lokaal niveau al een forse daling zien van het aantal veelplegers. Verder vinden er vele interventies plaats op het terrein van huiselijk geweld.

De bijeenkomst vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, Korte Voorhout 3 en duurt van 14.30 uur tot 16.45 uur. U kunt zich aanmelden via het secretariaat van de Directie Voorlichting van het ministerie van Justitie 070 370 7345 of via de mail dv.secretariaat@minjus.nl .