Merkbare regeldruk vermindering in Europa

“Merkbare regeldruk vermindering in Europa moet het Nederlandse bedrijfsleven de komende tijd veel extra administratief gedoe schelen.” Dat schrijven staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en De Jager (Financiën) vandaag aan de Tweede kamer in de Voortgangsrapportage Regeldruk Bedrijven.

De Europese Commissie heeft 25 Nederlandse voorstellen,voor het verminderen van de regeldruk opgenomen in haar Actieprogramma ‘Better Regulation’. Staatssecretarissen Heemskerk en De Jager hebben zich daar de afgelopen jaren hard voor gemaakt. Zo is de douane onder meer overgegaan op een volledig elektronische douaneprocedure en is het aantal respondenten voor statistieken over intra-Europese handel verminderd.

In de vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden Voortgangsrapportage schrijven Heemskerk en De Jager verder dat de huidige economische crisis het merkbaar terugdringen van regeldruk extra belangrijk maakt. De Jager: “Ruimte om te ondernemen is juist nu cruciaal. Er is de afgelopen periode ook veel gebeurd waar ondernemers direct van profiteerden. Zo kan sinds 1 juli jl. iedere ondernemer zelf kiezen om per maand of per kwartaal BTW-aangifte te doen. Dat scheelt direct. Een ander voorbeeld is dat de verplichting om bij een aanvraag van een bouwvergunning een uittreksel van de KvK te overleggen per 1 juli is vervallen.” Volgens Heemskerk wordt daarnaast met de invoering van een eigen verklaring voor het midden- en kleinbedrijf het meedoen aan Europese aanbestedingen straks ook echt makkelijker. Daarnaast werken sinds kort 5 gemeenten met een zogenaamd Bewijs van Goede Dienst waarmee ze zichtbaar maken voor ondernemers waar ze het goed doen en waar er nog een schepje bij moet. Dit worden er binnenkort 60 gemeenten zodat de regeldruk ook op lokaal niveau echt merkbaar naar beneden gaat.

Voor 2010 staat volgens de bewindslieden veel op stapel. Zo wordt de aangifte vennootschapsbelasting vanaf volgend jaar eenvoudiger en is het vanaf medio 2010 makkelijker een BV op te richten. Vanaf 2010 worden 25 vergunnings-, ontheffings- en andere toestemmingsstelsels samengevoegd tot één omgevingsvergunning. Ook vermindert de nieuwe aanbestedingswet, die in voorbereiding is, de lasten voor zowel ondernemers als medeoverheden.

Over de hele linie laat de Rapportage zien dat het kabinet met het terugdringen van regeldruk voor bedrijven op koers ligt. Tot nu toe zijn door het kabinet 11% netto administratieve lasten gereduceerd. Verwacht wordt dat in 2011 een reductie van in totaal meer dan 25% is gerealiseerd. Heemskerk en De Jager merken hierbij wel op dat een ondernemer niet kijkt naar cijfertjes en percentages. Hij of zij wil gewoon duidelijke en minder regels en betere service. Het gaat dus om de merkbare vermindering van de regeldruk voor de ondernemer.