Miljard illegale sigaretten in 7 jaar

De Nederlandse Douane en de FIOD-ECD hebben de afgelopen jaren (2000-2006) meer dan een miljard illegale sigaretten onderschept. Vorig jaar werden 116 miljoen sigaretten en 11.000 kilo tabak gepakt.

Gerekend met het huidige accijnstarief zou de Nederlandse schatkist ruim 156 miljoen euro misgelopen zijn in de periode 2000-2006 als alle sigaretten en tabak op de Nederlandse markt gebracht zouden zijn. Voor 2006 zou dat 19 miljoen euro bedragen.

De 10 tabakshonden van de Douane waren in 2006 opnieuw succesvol. Zij waren betrokken bij het onderscheppen van circa 69 miljoen sigaretten (ongeveer 60%). Met scanapparatuur werd 28% van de illegale sigaretten ontdekt. Bij 38% (circa 44 miljoen sigaretten) van de totale hoeveelheid in beslag genomen sigaretten werd vastgesteld dat het om namaak ging. In 27% (circa 32 miljoen sigaretten) van de gevallen was sprake van authentieke sigaretten. Bij merkvervalste sigaretten wordt inbreuk gemaakt op het merkenrecht van de fabrikant. Daarnaast blijken nepsigaretten te grote hoeveelheden teer, nicotine en koolmonoxide te bevatten.

Bij 46% van de totale hoeveelheid in beslag genomen sigaretten was de bestemming het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Ruim 17,5 miljoen hadden de Nederlandse markt als bestemming. Daarvan bleek 92% nep te zijn. Van ongeveer 51% van de in beslag genomen partijen is vastgesteld dat ze afkomstig waren uit het Verre Oosten en het Midden-Oosten.

Van de onderschepte sigaretten werden 63,5 miljoen (55%) aan de zeezijde (vooral in de haven van Rotterdam) onderschept. De Douane trof 43% aan landzijde, voornamelijk in vrachtwagens en opslagloodsen, aan.

De Douane Rotterdam pakte vorig jaar 16 miljoen namaaksigaretten. Het was daarmee voor de Douane de grootste hoeveelheid namaaksigaretten die bij 1 controleactie werd aangetroffen.