Nederland en Guernsey gaan fiscale informatie uitwisselen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft vrijdag 25 april 2008 met de ‘Chief Minister’ van Guernsey, Deputy Mike Torode, afspraken gemaakt over de uitwisseling van informatie in belastingzaken.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager en Deputy Mike Torode hebben in St. Peter Port, de hoofdstad van het eiland Guernsey, twee overeenkomsten en een Memorandum van Overeenstemming ondertekend. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wederzijdse wens om een diepere economische en handelsrelatie tussen Nederland en Guernsey tot stand te brengen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager memoreerde de bijdrage van Guernsey aan de inspanningen van de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om schadelijke belastingconcurrentie te voorkomen en om transparantie en effectieve gegevensuitwisseling in belastingzaken tot stand te brengen. Het informatie-uitwisselingsverdrag tussen Nederland en Guernsey is gestoeld op het 'Model Agreement on the Exchange of Information on Tax Matters' van de OESO. Nederland sloot reeds met Isle of Man (oktober 2005) en Jersey (juni 2007) een dergelijk informatie-uitwisselingsverdrag in belastingzaken. Voor Guernsey is dit het tweede informatie-uitwisselingsverdrag.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager: "Nederland heeft belang bij een zo ruim mogelijke informatie-uitwisseling. Deze overeenkomsten geven onze nationale belastingautoriteiten de mogelijkheid financiële stromen te traceren". Het belang van uitwisseling van belastinggegevens is toegenomen door de globalisering van de economie. Landen helpen elkaar om belastingontwijking, fraude, witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Nederland is om die reden dan ook voorstander van een zo ruim mogelijke informatie-uitwisseling. Het belang hiervan is met de recente berichtgeving over Liechtenstein nog eens nadrukkelijk gebleken. Op grond van het verdrag tussen Guernsey en Nederland vi ndt informatie-uitwisseling plaats op verzoek, over zowel strafrechtelijke als civiele belastingzaken. De uitwisseling van informatie over strafrechtelijke belastingzaken geldt ook voor openstaande belastingjaren op het moment van inwerkingtreding van het verdrag. Door de werking van dit verdrag wordt een eventueel bankgeheim expliciet doorbroken. Tevens biedt het bijvoorbeeld de mogelijkheid informatie op te vragen over een Guernsey trust, hetgeen onder andere van nut kan zijn bij het traceren van constructies ter vermijding van successierechten.

Belastingplichtigen die inkomsten hebben verzwegen maar deze alsnog spontaan melden, kunnen een beroep doen op de zogenoemde 'inkeerregeling'. Daarmee kunnen zij een boete voorkomen. De formulieren hiervoor zijn te downloaden op de site van de Belastingdienst.

Tegelijkertijd met het informatie-uitwisselingsverdrag zijn Nederland en Guernsey een overeenkomst inzake de toegang tot onderlinge overlegprocedures over verrekenprijzen en over toepassing van de Nederlandse deelnemingsvrijstelling overeengekomen.

De overeenkomsten dienen nog voor parlementaire goedkeuring te worden voorgelegd in Nederland en Guernsey.