Nederland en Jersey gaan fiscale informatie uitwisselen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft woensdag 20 juni 2007 met de ‘Chief Minister’ van Jersey, Senator Frank Walker, afspraken gemaakt over de uitwisseling van informatie in belastingzaken.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager en Senator Frank Walker Jersey hebben in Den Haag twee overeenkomsten en een Memorandum van Overeenstemming ondertekend. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wederzijdse wens om een diepere economische en handelsrelatie tussen Nederland en Jersey tot stand te brengen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager verwelkomde Jersey als één van de landen die zich inzetten voor internationale samenwerking en informatie-uitwisseling in belastingzaken. Voorts memoreerde hij de betrokkenheid van Jersey bij het werk van het 'Global Forum' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om schadelijke belastingconcurrentie te bestrijden en een wereldwijd 'level playing field' op het gebied van transparantie en effectieve gegevensuitwisseling in belastingzaken tot stand te brengen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager: "Nederland is een groot voorstander van een zo ruim mogelijke informatie-uitwisseling. Deze overeenkomsten geven onze nationale belastingautoriteiten de mogelijkheid financiële stromen te traceren" .
Het belang van uitwisseling van belastinggegevens is toegenomen door de globalisering van de economie. Landen helpen elkaar om belastingontwijking, fraude, witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.
Zowel Nederland als Jersey zijn al vele jaren actief in de internationale strijd tegen fraude, financieel, fiscaal of anderszins, en beide landen erkennen elkaars inzet te voldoen aan internationale richtlijnen tegen witwaspraktijken en terrorisme financiering alsmede op het gebied van financiële regelgeving.
Op grond van het ondertekende informatie-uitwisselingsverdrag tussen Jersey en Nederland zal op verzoek bancaire en overige informatie-uitwisseling plaat svinden, over zowel strafrechtelijke- als civielrechtelijke belastingzaken. De uitwisseling van informatie over strafrechtelijke belastingzaken geldt ook voor gebeurtenissen die plaatsvonden vóór inwerkingtreding van dit verdrag.

Tegelijkertijd met het informatie-uitwisselingsverdrag zijn Nederland en Jersey een overeenkomst inzake de toegang tot onderlinge overlegprocedures over verrekenprijzen en toepassing van de Nederlandse deelnemingsvrijstelling overeengekomen. Wat betreft de deelnemingsvrijstelling, is deze van toepassing voor zover voldaan wordt aan de voorwaarden gesteld in de Wet op de Vennootschapsbelasting. De deelnemingsvrijstelling geeft ondernemingen onder voorwaarden een vrijstelling van belasting voor inkomsten uit deelnemingen van 5% en meer.

Tenslotte zijn Nederland en Jersey overeengekomen onderhandelingen voort te zetten over maatregelen ter voorkoming van ongewenste fiscale of andere barriè res van discriminerende aard in hun beider nationale belastingsystemen en dat zij op termijn de intentie hebben deze deelresultaten in een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting op te nemen.

De Chief Minister van Jersey, Senator Frank Walker, verwelkomde de ondertekende verdragen en het Memorandum van Overeenstemming. Hij verklaarde: " Dit streven om de economische en handelsrelatie tussen Nederland en Jersey te versterken zal in ons beider voordeel zijn en wij kijken uit naar het vervolg van de onderhandelingen".